Кламер БГ - Новини: Полицията затвори парка Гези в Истанбул заради помен на журналиста Хрант Динк

Полицията затвори парка Гези в Истанбул заради помен на журналиста Хрант Динк

Балкани

|
Нед, 19 Ян 2014г. 18:21ч.
Полицията затвори парка Гези в Истанбул заради помен на журналиста Хрант Динк

Паркът Гези в центъра на Истанбул, където миналото лято станаха най-бурните антиправителствени демонстрации в Турция, бе затворен за посетители в неделя, предаде БНР. Полицейски екипи, както и коли за разпръскване на сълзотворен газ и водни струи, са разположени наоколо в готовност.

Достъпът до парка бе блокиран заради церемонията, която се организира днес по повод годишнината на смъртта на журналиста от арменски произход Хрант Динк. Той беше застрелян в Истанбул преди 7 години посред бял ден и въпреки че започна съдебен процес срещу националистически функционери, заподозрени в организиране на покушението, досега няма нито един наказан.

Във възпоменателната церемония се включиха много хора, интелектуалци, които носят лозунги: "Няма да те забравим, искаме да бъдат наказани виновните". Сред тях бяха и вдовицата и синът на Хрант Динк, както и други членови на фамилията. На лобното място на журналиста бяха положени цветя, прочетени бяха молитви и запалени свещи за упокой.

Правителството блокира улиците към площад Таксим и затвори парка Гези, понеже се опасява, че церемонията може да прерасне в антиправителствена демонстрация. Снощи на площада няколко хиляди души участваха в антиправителствена демонстрация, която полицията разпръсна със сълзотворен газ и водни оръдия.

Преди време Европейският съд за правата на човека осъди Турция да изплати 133 000 евро обезщетение на семейството на Хрант Динк, като постанови, че Турция е виновна за това, че не е опазила живота на известния журналист и интелектуалец

mediapool.bg