Кламер БГ - Новини: Политиците също са хора, да не пренебрегваме личното им пространство

Политиците също са хора, да не пренебрегваме личното им пространство

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 12:20ч.
Политиците също са хора, да не пренебрегваме личното им пространство

"Политиците също са хора, нали, мисля, че това трябва да бъде прието. Нали, както се казва, каквото за всички, такова и за тях, нали... Те са публични личности и тяхното лично пространство може да се обсъжда по специфичен начин... Но без да се пренебрегва, че те също имат лично пространство..."

С този доста лаконичен коментар депутатът и зам.-председател на БСП Янаки Стоилов заяви пред бТВ в четвъртък, че за разлика от зам.-шефа на парламента и негова съпартийка Мая Манолова, той би подкрепил предложените нови текстове в Наказателния кодекс (НК), които криминализират фотографирането на човек, без негово съгласие.

Само преди ден Манолова обяви, че според нея не е приемливо една конституционна норма да бъде вкарвана в НК и няма да гласува за подобно предложение в пленарната зала. Предложеният текст на чл. 146, ал. 1 от проекта за НК гласи, че "който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба."

"Няма да влизаме в тази дискусия. Тук има конкуренция на два принципа, принципът на обществото, интересът на обществото да знае повече за хората, от които то зависи, и принципът на личната неприкосновеност. В правото често има случаи на конкуренция на два принципа и те не трябва изцяло да се изключват, а трябва да се потърси как да бъдат съчетани, това е сложното решение", уклончиво добави в четвъртък Стоилов в опит да приравни гражданските права на народните представители и политиците с тези на обикновените избиратели.

Той обаче не пожела да даде цялостна оценка на проекта за НК, който изненадващо беше огласен от правосъдното министерство между празниците. Появата му точно в този момент предизвика критики от юридическите среди заради липсата на време и възможност за обществено обсъждане преди документът да бъде обсъден от правителството и парламента.

"Аз не искам, даже имах редица запитвания от журналисти как се отнасяте към отмяната на доживотния затвор, как се отнасяте към употребата на оръжие и ред други неща. Такава фрагментарна дискусия за мен не е необходима, нека на този етап да говорят повече тесните специалисти. Нека да говорят тези, които са изработили и внесли този проект за дискусия. Така че, когато се оформят нашите позиции, ще има възможност да ги коментираме. Главната ми препоръка е този кодекс да бъде писан не просто като някакво съчинение, а той да бъде съотнесен към социалната и криминогенната обстановка в страната", каза още Стоилов.

По повод спорната процедура за избор на нов главен съдебен инспектор и изключително краткия срок за номинации, в който бе излъчена единствено кандидатурата на съдия Веселина Тенева, оправдала почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по делото му за конфликт на интереси, социалистът също бе повече от лаконичен.

"Моята позиция е подобна на тази по първия казус, който обсъждахме. Излязоха различни данни, те повдигат въпроси, аз искам да се запозная с всички тези обстоятелства в правната комисия, след като те бъдат... Отговорите ми са сериозни, защото аз не искам да бъда предубеден, нямам лични впечатления за този магистрат, чувам различни отзиви, но не искам, така, да си формирам мнението по впечатления, а искам наистина да се види какво стои като факти, като мотивация, като резултати, така че нямам проблем в това отношение", каза Янакиев запитан за данните за съмнителните имотни сделки на Тенева, които публикува сайтът "Биволъ".

"Би било по-добре да имаше повече кандидатури, сега, знам, че ГЕРБ предлагат удължаване на срока, но аз не знам дали го предлагат с идеята да внасят кандидатури, защото ако те имат намерение да създадат конкурентност на избора, вероятно такова тяхно предложение има мотивация. Ако то просто се прави, за да се разсрочи процедурата и най-накрая не се появи друга кандидатура, питам се защо е направено", добави зам.-председателят на БСП.

По думите му, ако се окаже, че опозицията действително подготвя номинация и затова иска удължаване на срока, "трябва да се обсъди този въпрос".

Както Mediapool вече писа, кандидатурата на Тенева бе внесена в парламента в последния възможен ден (и предпоследен работен за годината – 27 януари) от Мая Манолова (БСП) и Четин Казак (ДПС).

Хронологията на събития достатъчно ясно говори, че номинацията е била политически договорена още преди обсъждането и приемането на правилата. По неофициална информация на Mediapool Тенева си е извадила необходимото за целта свидетелство за съдимост на 16 декември. Два дни по-късно се е снабдила с копия от дипломата и от кадровото си досие във ВАС, както и с бележка от следствието, че не е разследвана. Само ден по-късно, на 19 декември, парламентът одобри правилата и срока за номиниране на главен съдебен инспектор.

Излезлите впоследствие смущаващи факти за имотните покупко-дарения, с които са се занимавали Тенева, съпругът й Георги Георгиев и майка й Марийка, изясниха мотивите, с които управляващите вероятно са приели толкова кратък срок за излъчване на кандидатури – с цел да няма достатъчно време за евентуалното компрометиране на предложените.

На фона на новите данни, публикувани в понеделник от "Биволъ", че Георгиев и негови роднини са участвали в доста съмнителни заменки от скандалното дружество "Софийски имоти", дойде и скоропостижното решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), че в случая няма данни за неетично поведение от страна на Тенева, а става въпрос за "строго лични имуществени сделки".

mediapool.bg