Кламер БГ - Новини: Позакъснялата зима скова Североизточна България, сняг и ветрове затвориха пътища

Позакъснялата зима скова Североизточна България, сняг и ветрове затвориха пътища

България

|
Нед, 26 Ян 2014г. 13:08ч.
Позакъснялата зима скова Североизточна България, сняг и ветрове затвориха пътища

След седмиците нетипично меко време зимата се възцари в България и скова Североизточна България в поледици, снегонавявания и пронизващи ветрове. Заради изострилото се зимно време бяха затворени пътища, пристанища по Северното Черноморие, както и Дунав мост по посока Румъния заради тежката зимна обстановка в северната съседка.

В 15 области на страната за неделя бе обявен жълт код заради снеговалежа и силния вятър. Снежната покривка в по-голямата част от Северна България е между 20 и 30 см. Вятър със скорост до 22 метра в секунда духа по Северното Черноморие.

"Дунав мост" при Русе остава затворен за тежкотоварни камиони, пътуващи към Румъния. Вече се пропускат обаче леки автомобили и автобуси. Тежките камиони изчакват на паркинги и в района на моста по пътя Мартен - Русе, където към обед се бяха събрали над 70 тира.

Обстановката в Силистренско се оценява като тежка, а на места - критична. 30 машини постоянно чистят републиканската пътна мрежа, но заради силния вятър отново се образуват преспи и навявания.

Критични участъци има по пътя Силистра-Добрич, при обходния път за Русе, в местността Ханчето по пътя Силистра-Русе, където преспите стигат до метър и половина. Заради навявания пътят Старо село-Кубрат е затворен. Блокирано е движението на автобусните превозвачи и на междуселищния транспорт в община Силистра. 7 села в общините Силистра и Тутракан са без ток, в 6 села няма вода.

Община Силистра обяви тридневна ваканция за учениците до сряда поради засипаните пътища. Във Варна заради силния вятър е затворено за кораби пристанището. Кметът на общината Иван Портних подписа заповед за еднодневна ваканция в поноделник на варненските ученици заради образуваните поледици по улиците.

В Смолянска област остават в сила ограниченията по пътищата за движение на автомобилите с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през прохода Превала. Около 2 сантиметра е образувалата се през изминалата нощ нова снежна покривка по високите части на Смолянска област.

25 сантиметра е снежната покривка във високите части на Ловешка област. Най-много е снегът на Беклемето и в Чифлик, където през последното денонощие валежът е бил 13.5 литра на квадратен метър.

В Борима дебелината на снажната покривка е 16 см, в Априлци и Рибларица – 15 см, а в Ловеч и Троян – 12 см. Най-малко тя е в Тетевен – 6 см.

Проходът Троян – Кърнаре остава отворен за движение, като е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Около 50 населени места в Бургаска област са без ток. За отстраняване на авариите работят екипи на EVN. Няма затворени пътища в областта.

Частично заледен е пътят Айтос - Провадия, навявания има във Върбишкия проход. Пристанище Бургас е отворено за маневри. На летище Бургас се обработва пистата, която е частично заледена.

Метеоролозите предупреждават, че през втората половина на неделя температурите ще продължат да се понижават и минималните в страната в понеделник ще паднат до минус десет градуса, а максималните в повечето места ще са от минус шест до плюс 4-5 градуса.

mediapool.bg