Кламер БГ - Новини: Погребан беше бившият израелски премиер Ариел Шарон

Погребан беше бившият израелски премиер Ариел Шарон

Свят

|
Пон, 13 Ян 2014г. 15:34ч.
Погребан беше бившият израелски премиер Ариел Шарон

Бившият израелски премиер Ариел Шарон беше погребан в семейния имот в южната част на Израел, предадоха осведомителните агенции в понеделник. Тленните останки на Шарон бяха положени, съгласно неговото желание, редом с тези на втората му съпруга Лили.

Ковчегът на Шарон, покрит с израелския флаг, беше пренесен на ръце от осем генерали от израелската армия. Полагането на ковчега в земята беше съпроводено от религиозни песнопения.

Официалната траурна церемония в памет на бившия израелски премиер Ариел Шарон премина с акцент върху личността и постиженията му, докато противоречията, свързани с оценката за политиката му, бяха внимателно избегнати, обобщава Асошиейтед прес.

Американският вицепрезидент Джо Байдън подчерта, че с Шарон го е свързвало десетилетно приятелство, което сега го кара да се чувства сякаш е починал член от семейството, предаде ДПА. Шарон беше "сложен човек", който понякога предизвикваше спорове и критика, но "историята ще отсъди, че тогава бяха сложни времена", посочи Байдън. Той похвали Шарон за "политическия кураж" да "нареди на 10 000 израелци да напуснат домовете си в Газа, за да засилят Израел".

Ариел Шарон предприе действия, които никой друг не би предприел, подчерта и бившият британски министър-председател Тони Блеър, който присъства на церемонията в качеството си на международен пратеник за Близкия Изток. "Идеята, че той се превърна от човек на войната в човек на мира пропуска това, което го определяше. Всъщност той никога не се промени", посочи Блеър.

Ариел Шарон беше премиерът, който нареди Израел да се изтегли от ивицата Газа след 38-годишно присъствие там, припомнят световните агенции. Десет години след изпълнението на това решение, то продължава да предизвиква спорове в израелското общество, тъй като според критиците е довело до увеличаване на насилието, след като групировката "Хамас" установи контрол над Газа.

На възпоменателната церемония пред Кнесета (сградата на парламента) в Ерусалим присъстваха множество чуждестранни представители, сред които чешкият премиер и външните министри на Австралия и Германия. Според Асошиейтед прес Египет също е изпратил на церемонията свой дипломат с нисък ранг. Семейството на Шарон беше представено от двамата му сина Омри и Гилад и двамата му внука.

Ковчегът на Шарон бе бъде съпроводен от военен конвой до имота на семейство Шарон в пустинята Негев.

mediapool.bg