Кламер БГ - Новини: Повторна окупация в Софийския университет

Повторна окупация в Софийския университет

България

|
Съб, 25 Ян 2014г. 12:03ч.
Повторна окупация в Софийския университет

Ректоратът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се оказа окупиран за втори път за последните няколко месеца в нощта на петък срещу събота. Сведения за акцията се появиха първо във Фейсбук. Според първоначалната иинформация новите окупатори не са част от "Ранобудните студенти", но са участвали в техни действия.

В декларация, прочетена от Веселин Недков малко след 2.00 часа през нощта, бе заявено, че целта на повторната окупация е оставка на правителството, разпускане на парламента, както и оставка на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Самият той коментира сутринта в събота пред БНТ, че в Ректората има около 28-30 души, "от които само половината са студенти". Илчев каза и, че вече се е срещнал с трима представители на протестиращите, от които само един бил възпитаник на СУ.

"Това не е протест на студентите от Софийския университет. Очевидно зад тях стои някой, който иска да създава напрежение", добави още ректорът.

"Дължим много на общественото доверие, създадено през първата половина на ноември 2013 и молим всички будни граждани да извинят грешката ни. Длъжни сме заедно да свалим 42-то "Народно" събрание – и то без симпатии към никоя от силите там. Ние сме част от всички български граждани, които протестират срещу мафиотското управление на страната. В студентска декларация от 16 ноември 2013 беше заявено, че окупацията ще бъде подновена, ако има провокации към протестиращите студенти", се казва в декларацията на протестиращите студенти.

"На фона на предишни Ректори, както и на фона на събитията в Украйна, когато академичните ръководства заявяват истинска съпричастност със справедливия протест на студентите си, ние бяхме оставени сами и дори притискани да изоставим действията си. Дори сега охраната ни отказва съдействие по заповед на Ректора, което не ни спира да гарантираме сигурността на окупираната сграда. Обвинението, че пречим на колегите си и на сесията отхвърляме с аргумента на професор Кьосев, че просто повече така не може.

Нашият отговор е, че проф. Илчев повече не може да бъде наш Ректор. Ние искаме оставката му от поста, за който той се оказа негоден. Разбира се, ако проф. Илчев желае да доведе външни сили в Ректората, това би било поредно доказателство за неспособността му да бъде на висотата на поста си. Също така искаме оставката на проф. Токушев, който опорочи Конституцията на страната. Мониторинговият доклад на Европейската комисия потвърждава, че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност. Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани", заявяват още окупаторите.

Рано сутринта те призоваха във Фейсбук да бъдат подкрепени отвън, тъй като имали информация, че полицията може да щурмува сградата. Това обаче така и не се случи. Вместо униформените пред Ректората дойде председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, който преподавател по история на българската държава и право. Оказа се, че той е насрочил изпит за събота, който окупаторите не допуснаха.

Първата окупация в края на октомври започна именно по време на лекция на проф. Токушев. Тогава "Ранобудните студенти" окупираха зала 272 – най-голямата аудитория в Софийския университет, с което обявиха частична окупация, а два дни по-късно преминаха към пълна.

Този път обаче те се разграничиха от окупационните действия: "Инициираният от нас обществен дебат под формата на кръгли маси, които трябваше да започнат днес, 25-ти януари, беше нашата стъпка за надграждане на протеста в резултат от обществените очаквания. На този етап кръглите маси не могат да бъдат проведени в условията на окупация на ректората на Софийския университет".

"Ранобудните" отбелязват и, че всеки свободомислещ студент и гражданин има правото сам да избере позицията си спрямо сегашната окупация и нейните искания. Техни представители, сред които и Ивайло Динев, отидоха в СУ, за да разговарят с новите окупатори.

"Когато група смелчаци предприемат действие срещу несправедливостите, дори и в неудобен за теб момент, като човек и гражданин трябва да подкрепиш с каквото можеш. От 1 час съм в наново окупирания Ректорат на Университета. Има смисъл. Хората вътре имат вяра. Това са все съмишленици по идеи. Да се отречеш от тях - самоубийство, да мълчиш - страхливост. Ще помагам с каквото мога, не желая да бъда на предни линии. Разбрах, че студентите вътре не искат структури и процедури, просто ще се редуваме на смени. Важно е да се отбележи, че в момента в окупирания Ректорат има доста ранобудни студенти. Относно позицията на страницата на "Ранобудните студенти", бих казал, че дава добра възможност всеки сам да реши дали да участва или не. Аз реших", написа след това Динев в профила си във Фейсбук.

Междувременно от "Протестна мрежа" призоваха "всички свободни граждани, които се борят за спасението на тази държава от властимащите окупатори през последните 7 месеца да подкрепят студентите с присъствие около ректората във всеки свободен момент, в който могат".

mediapool.bg