Кламер БГ - Новини: Плевнелиев призова НС за ефективна борба срещу медиийните монополи

Плевнелиев призова НС за ефективна борба срещу медиийните монополи

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 15:54ч.
Плевнелиев призова НС за ефективна борба срещу медиийните монополи

Президентът Росен Плевнелиев ще предложи на парламентарните партии партии да се проведе дискусия за изработването на Закон за печатните медии и за ефективни инструменти за борба с медийните монополи.

Той съобщи в понеделник, че следващия месец ще има политически консултации с партиите, като ще повдигне и въпроса за свободната дистрибуция и за гарантиране на немонополно присъствие в областта на разпространението на печатни произведения.

Държавният глава припомни, че много идеи за подобряване на медийната среда в България бяха чути в рамките на инициативата му "Диалог с гражданите" миналата година.

Тогава Плевнелиев обяви, че частният монопол върху медиите е много по-опасен от държавния и призова за държавна регулация и саморегулация на медиите.

В понеделник Плевнелиев каза още, че ще използва всички инструменти, с които институцията разполага, за да бъдат вкарани в дневния ред на държавата въпросите, поставени от гражданите.

Очаква се в политическите консултации да бъдат обсъждани реформите в сектор "Сигурност“, в енергетиката, в образованието, здравеопазването, земеделието.

mediapool.bg