Кламер БГ - Новини: Плевнелиев оцени като най-голямата си грешка, че е допуснал Пеевски да оглави ДАНС

Плевнелиев оцени като най-голямата си грешка, че е допуснал Пеевски да оглави ДАНС

Свят

|
Четв, 23 Ян 2014г. 08:32ч.
Плевнелиев оцени като най-голямата си грешка, че е допуснал Пеевски да оглави ДАНС

Прекрояването на Закона за ДАНС, което доведе до избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е най-голямата грешка за първите две години от мандата на президента, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия.

”Категорично заявявам, че не знаех коя е кандидатурата. Тя не беше съобщена по никакъв начин на държавния глава. Знаех, че ще има реформа в сектор

”сигурност”, че тя започва с промени в Закона за ДАНС и се съгласих председателят на агенцията да бъде избран от парламента по примера с добрата процедура при главния прокурор, която се оценява добре и от Европейската комисия. Това беше съгласувано между мен, г-н Станишев и г-н Местан и аз го подкрепих”, обясни президентът, обяснявайки защо се съгласи назначението на шефа на ДАНС да не изисква указа на президента.

”Днес го отчитам като грешка. Но от друга гледна точка това се оказа позитивно, защото покрай грешката на държавния глава да не наложи вето на Закона за ДАНС се видя цялата истина за мотивите на управляващите. Народът видя истината, а неговата реакция беше повече от категорична”, заяви Росен Плевнелиев.

Той коментира, че го притеснява, че няма коалиционно споразумение между сегашните управляващи.

” Тройната коалиция имаше такова споразумение и ясна формула. Не мога да го дам като добър пример, но е по-добър пример от това, което се случва в момента…Видяхме едни предизборни обещания по време на кампанията през април и май, но след това видяхме друг, по-различен план ”Орешарски”, който в много отношения няма нищо общо с обещаното", коментира още държавният глава.

Той посочи още, че е крайно време е да се научим да четем докладите на Европейската комисия коректно и както трябва.

”Целта на ЕК не е да посочи виновния, а да посочи проблема. Същото направиха и българските граждани. През 2013 г. те посочиха проблемите. Сега въпросът вече е много ясен. Необходимо е отговорно отношение от политическата класа и резултати, ясен напредък и конкретен план за това как да подобрим, а не да политизираме”, добави държавният глава.

Според Плевнелиев, за да покаже България голям напредък политиците трябва да спрат да се месят в съдебната система. На второ място той обърна внимание, че назначенията в правосъдието са много важни, за да няма съмнение в процедурите и интегритета на кандидатите.

”Днес българските политици имат златния шанс с избора на главен съдебен инспектор и на председател на Върховния касационен съд, да не направят скандал”, посочи Росен Плевнелиев.

mediapool.bg