Кламер БГ - Новини: Плевнелиев обвини БСП в опит да му отнемат демократичните права

Плевнелиев обвини БСП в опит да му отнемат демократичните права

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 09:52ч.
Плевнелиев обвини БСП в опит да му отнемат демократичните права

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че се прави опит да му бъдат отнети демократични права. Така той коментира във вторник отправените от БСП към него обвинения, че е част от олигархията заради решението му да поиска от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционна 20-процентната такса върху приходите от продажба на вятърна и слънчева енергия.

Държавният глава, който е на посещение в Китай, коментира, че в БСП трябва да се замислят за поведението си.

"И това го казвам най-категорично и ясно, какво се прави за демокрацията и за надграждането на демократичните институции в България с оглед на най-елементарното конституционно право на държавния глава да попита най-висшата държавна и демократична институция в България, Конституционния съд, за едно действие на политици или на администрация. Какъв е проблемът с това? Прави се опит да се отнемат мои демократични права, активира се пропагандна машина с цел да се противопостави на елементарното демократично право на президента", каза Плевнелиев.

В понеделник депутатът от БСП Антон Кутев нападна остро Плевнелиев, като го обвини, че е "част от олигархията", не познава Конституцията и неговите предложения не съответстват на правомощията му. Часове по-рано държавният глава официално се обърна към Конституционния съд с мотиви, че приетата от парламента такса няма обосновка, не е съгласувана с бизнеса, не е ясно за какво ще се изразходват приходите от нея и срещу събираните суми държавата не предлага никакви услуги.

Държавният глава коментира още, че от БСП трябва да му благодарят, че е президент на добрия и прогнозируем бизнес климат в България и затова, че се бори да има откритост и

прозрачност в действията на българската администрация и държава, когато става въпрос за подкрепа на инвестиции.

Той за пореден път коментира, че няма как да бъдат мотивирани чуждестранните "инвеститори да работят в България, когато от днес за утре, "под масата" и без никаква обосновка и какъвто и да е било дебат, се променят такси".

БСП и ДПС не крият плановете си да отнемат на държавния глава и правомощията му да назначава шефовете на спецслужбите. Обсъжда се и изваждането на цивилното разузнаване и Националната служба за охрана (НСО) от шапката на президентството. Плевнелиев вече обяви , че няма да позволи да му бъдат отнети правомощия, а от БСП открито признаха , че повдигането на въпроса за отнемане на правомощия на държавния глава в сферата на спецслужбите е свързано с поведението му през последните месеци.

Още в началото на управленския си мандат БСП, ДПС и "Атака" промениха Закона за ДАНС, с който лишиха президента от правомощието му да има последната дума за назначението на председателя на спецагенцията, превърната междувременно в най-мощната силова структура в държавата. Веднага след това за председател на ДАНС бе избран Делян Пеевски от ДПС.

Президентът Росен Плевнелиев незабавно настоя за отмяна на избора, който отключи невиждано обществено недоволство.

Попитан за поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, президентът призова да бъде припомнено неговото изявление от 5 юли 2013 година. Тогава той призова институциите, в това число прокуратурата и парламента, включително политическите партии в него, да се позиционират ясно по отношение на поведението на Сидеров, който "влезе в сградата на парламента с пистолет на кръста и полицейска палка в ръка и никой не му попречи да държи речи, в които нарича гражданския протест "преврат срещу държавността” и да заплашва с гражданска война".

"Много ми се ще моята позиция от 5 юли миналата година отново да бъде посочена, защото тогава аз бях първият политик, който много ясно и категорично се произнесе по казуса Волен Сидеров, след като той разхождаше едни шпицкоманди в София и след като за пореден път цялата българска общност и нация бе скандализирана", каза президентът.

mediapool.bg