Кламер БГ - Новини: Плевнелиев заминава за Китай, ще се срещне със Си Дзинпин

Плевнелиев заминава за Китай, ще се срещне със Си Дзинпин

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 16:09ч.
Плевнелиев заминава за Китай, ще се срещне със Си Дзинпин

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на държавно посещение в Китай по покана на президента Си Дзинпин от 12 до 15 януари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев става поредният държавник, който ще се отчете с посещение в Китай. Там вече бяха парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Михаил Миков, както и група, начело с премиера Пламен Орешарски.

Визитата на Плевнелиев има за цел продължаване на политическия диалог на най-високо равнище и активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

На 12 януари, неделя, държавният глава ще поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка "Чаоян" в Пекин и ще се срещне с българската общност в китайската столица.

На 13 януари Плевнелиев ще бъде посрещнат с официална церемония във "Великата зала на народа“ в Пекин от председателя на КНР и генерален секретар на ККП Си Дзинпин.

След официалните разговори между двете делегации в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Си Дзинпин ще бъде обявено съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество и ще бъде подписана Спогодба за морски транспорт.

Държавният глава ще посети високотехнологичната зона "Джунгуанцун“ в китайската столица и ще се запознае с дейността на компаниите там.

На 14 януари президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с председателя на Държавния съвет (премиер) Ли Къцян и с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъдзян.

В Пекин държавният глава ще открие китайско-български бизнес форум с участието на повече от 30 представители на българския бизнес и ще бъде гост на Българската редакция на радио "Китай за чужбина", която отбелязва 40 години от създаването си.

Втори китайско-български бизнес форум ще се проведе в Шанхай на 15 януари с участието на българския държавен глава. Президентът ще има срещи с кмета на Шанхай Янг Ксионг, както и с представители на бизнеса и на академичните среди.

В делегацията на президента Росен Плевнелиев в Пекин и Шанхай са председателят на Комисията по външна политика на Групата за приятелство България-Китай в НС Янаки Стоилов, заместник-министри на външните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, секретари на държавния глава.

mediapool.bg