Кламер БГ - Новини: Пирински: Нима изборът на евровота трябва да бъде между Калфин и Станишев

Пирински: Нима изборът на евровота трябва да бъде между Калфин и Станишев

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 09:21ч.
Пирински: Нима изборът на евровота трябва да бъде между Калфин и Станишев

След като преди седмица евродепутатът Илияна Йотова за първи път загатна пред избиратели на БСП възможността лидерът на партията Сергей Станишев да води кандидатската листа за ЕП, в сряда заместник-председателят на левицата Георги Пирински косвено потвърди тази възможност.

Пред Нова телевизия в коментар на обявената вчера алтернативна лява листа на АБВ Пирински попита реторично: "Вярвате ли, че това е изборът, който трябва да бъде поставен пред българския избирател – Калфин или Станишев“.

Последните събития в левицата пък осветлиха по-рано от очакванията амбициите на председателя на БСП и ПЕС за европейска кариера. В социалистическата формация се предполага, че подобен ход от страна на Станишев може да се смята за отстъпление от председателското място и предвещава избор на нов лидер на левицата.

Пирински заяви още, че си заслужава да се помисли "кой печели и кой губи“ от обявената инициатива на бившия президент Георги Първанов. "Основният губещ ще е българският избирател“, смята още заместник-председателят на БСП. Той попита: "За какви избори се готвим - за европейски или за национални или за вътрешнопартийни?“.

"България е изправена пред необходимостта да избере своите 17 евродепутати, от това кой ще има мнозинство в ЕП зависи как ще се решават въпросите на България", посочи Пирински и допълни, че "навярно избирателите, когато тръгнат да избират, ще бъдат повлияни от всички разсъждения".

Попитан дали е зависимо ръководството на БСП, както твърдят сподвижниците на предишния президент, Пирински отговори, че твърдения, хвърлени така, нямат никаква стойност.

"Преценете сами. В изявленията на АБВ се казва, че "има структури, личности в БСП, чиито списък ние имаме, но не го обявяваме, защото тези структури ще бъдат подложени на натиск от някого". Добре, защо този кръг въпроси не се поставят на следващото заседание на Националния съвет или на предходното защо не са поставени? Не е ли това именно задкулисието?“, отговори Пирински. Смятате ли, че след изявленията на АБВ са се повишили очакванията на хората за по-добро? Всички имат своя дял в разочарованието на хората", коментира още той.

Цитирайки устава на БСП, той заяви, че в партията има място за идейни, политически, професионални, творчески клубове, които да обсъждат алтернативна политика на ръководството. "Трябва да има правила на отговорното обсъждане, а не нагнетяване на страсти, които веднага замъгляват съзнанието. Мотивите за това решение, които бяха обявени вчера от АБВ, са това, че се търси нова политическа култура, търси се алтернатива за България, както беше заявено, и се смята, че сегашното ръководство на БСП не може да предложи това нещо“, заяви Пирински. Но според него "става дума за лични амбиции на всички тези, които предприемат тази стъпка".

mediapool.bg