Кламер БГ - Новини: Пирати отвлякоха кораб край Сомалия
Морски вести

Пирати отвлякоха кораб край Сомалия

Морски вести

|
Нед, 19 Ян 2014г. 11:22ч.
Пирати отвлякоха кораб край Сомалия

Marzooqah

Актуална информация към 17:13ч. на 19.01.2014г.

Военен екип от Еритрея се е качил на борда на кораб MARZOOQAH. Плавателният съд се е намирал в териториалните води на страната, а екипажът сигнализира за пиратско нападение в късните часове на събота.

Все още не е известно каква е причината за бордовата проверка, властите в Еритрея не са коментирали случая.

Днес данните от AIS сочат, че корабът плава към бреговете на Еритрея, а не към Аденския залив..

„Смятаме, че това е операция на силите на Еритрея, които са се качили на кораба”, каза говорителят на EU Navfor Джакулин Шериф. Тя добави, че екипажът е сигнализирал за пиратско нападение. Информацията, че сили на Еритрея са атакували кораба бе потвърдена от UK Maritime Trade Operation, базиран в Дубай и управляван от Кралските ВМС на Великобритания, а също и от Моряшкия синдикат на Кения.

Никой обаче не знае причините към момента. 

Информацията към 14:22 ч. на 19.01.2014г.

Пирати отвлякоха кораб край Сомалия

Кораб MARZOOQAH е бил отвлечен в събота на около 40 nm източно от Масава (Massawa), Еритрея в Червено море. Това съобщиха от офиса на Военноморското разузнавателно бюро към ВМФ на САЩ. Според бюрото районът ще остане опасен през следващите два дни.

Екипажът на MARZOOQAH е съставен от индийци, египтяни и сирийци. Девет пирати са успели да се качат на борда на плавателния съд. Към момента е известно, че на кораба са останали петима въоръжени нападатели. MARZOOQAH влезе за първи път в новините, когато през 2011 г. успя да отблъсне пиратско нападение.

Ро-ро кораб MARZOOQАH (2196dwt) е построен през 1978г., плава под флага на Того.

Място на нападението.

Място на нападението.

EU Navfor вече са изпратили самолет, който ще обследва обстановката от въздуха. “EU Navfor ще използва силите си, когато корабът влезе в оперативната ни зона”, допълни още говорителят на силите Джакулин Шериф.

Maritime.bg припомня, че преди дни бе публикуван доклад на Международното морско бюро (IMB), според който е отчетен спад на пиратските нападения от 6 години насам. От IMB все пак уточниха, че водите край Сомалия остават опасни за корабоплаването.

264 са били нападенията над плавателни съдове през миналата година, което е с 40% по-малко в сравнение с пика през 2011 година във водите на Индийския океан. През 2013 година са били докладвани едва 15 инцидента във водите край Сомалия. Година по-рано там са били осъществени 75 атаки, а през 2011 – 237.

Първото пиратско нападение за годината пък стана във водите на Гвинейския залив на 4 януари. Петима пирати успяха да се качат на борда на неназования кораб. Съдът се е намирал на около 55 nm западно от о. Кориско, Габон.

| Още по темата:
| Спад на пиратската активност, най-опасни остават водите край Нигерия
| Първо пиратско нападение за годината в Гвинейския залив

Maritime.bg – Курс