Кламер БГ - Новини: Пирати атакуваха кораб с български моряци

Пирати атакуваха кораб с български моряци

Свят

|
Пон, 20 Апр 2020г. 15:55ч.
Пирати атакуваха кораб с български моряци

Кораб с български моряци на борда е бил овладян от пирати, съобщава специализираният международен сайт Maritime Bulletin, цитиран от българското издание Maritime.Bg и Dnevnik.bg. Данните са на базата на информация от британската консултантска компания Dryad Global.

Става въпрос за контейнеровоза TOMMI RITSCHER, който плава под португалски флаг, а управляващата му компания е германската Transeste Schiffahrt. Според Maritime Bulletin в екипажа има българи и руснаци, а нападението се е случило на 19 април, докато плавателният съд е бил в пристанище Котону, Бенин.

При наближаването на силите на реда лодката на пиратите се е отдалечила, но те са останали на борда. 11 души от екипажа са успели да се скрият в специално предвидено помещениe, където моряците да се укриват при пиратски атаки, но 8 души са заложници на похитителите.

Няма особена промяна в ситуацията към 20 април, посочва още международното издание.

Все още няма официален коментар по случая от българското външно министерство.

Пред Dnevnik.bg германската компания - корабособственик е потвърдила за инцидента. Бенинските военноморски сили и пристанищното ръководство са били уведомени незабавно, след като компанията е загубила връзка с кораба. Три военноморски съда са били изпратени да разследват случая.

"Приоритет са ни безопасността и благосъстоянието на екипажа. В този труден миг мислите ни са със семействата на изчезналите моряци и непрекъснато ги информираме за ситуацията. Работим пряко със съответните власти и специалисти, за да гарантираме, че високо цененият ни екипаж ще се завърне безопасно възможно най-бързо. Заради деликатната природа на ситуацията няма да информираме за оперативни подробности, които биха могли да попречат на усилията за безопасното освобождаване на похитените", коментира компанията пред Dnevnik.bg.

mediapool.bg