Кламер БГ - Новини: Петър Москов: От ГЕРБ зависи дали ще си партнираме

Петър Москов: От ГЕРБ зависи дали ще си партнираме

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 14:41ч.
Петър Москов: От ГЕРБ зависи дали ще си партнираме

Топката е в полето на ГЕРБ. По този начин заместник-председателят на ДСБ Петър Москов коментира пред бТВ протегнатата ръка към партията на Бойко Борисов от страна на Реформаторския блок. В четвъртък той припомни целите, за които Реформаторският блок търси съмишленици сред партии и неправителствени организаиции. По думите на Москов няколкото стъпки за излизане от настъпилата криза са "оставка на кабинета през февруари, избори две в едно през май, програмно правителство, което да работи година и половина, да подготви страната за избори за Велико народно събрание и създаване на нов политически договор".

"Търсим обществен консенсус и съвместни действия с всяка организация, която иска тези неща, и ГЕРБ е част от тази палитра", поясни Москов.

От своя страна Томислав Дончев от ГЕРБ, който беше в студиото заедно със зам.-председателя на ДСБ, поясни, че двете организации имат общи виждания по някои теми. Той, обаче парира една от стъпките за излизане от кризата, предложена от блока. "Нека не търсим бъдещи коалиционни валентности. Трябва да се търси консолидация в името на общата цел", каза той в отговор на въпрос дали е възможна коалиция ГЕРБ - Реформаторски блок.

Реформаторският кабинет не включвал ГЕРБ, но всичко зависи от изборите

Потърсен за коментар от Mediapool, за да уточни какви точно са намеренията на блока и включва ли идея за коалиция с ГЕРБ планът на десните за излизане от кризата, председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че "няма такава обсъждана тема, а и не са водени такива разговори". Според него "няма необходимост реформаторският кабинет да включва ГЕРБ". Той обаче допълни, че "всичко зависи от изборните резултати".

По-рано през деня Москов уточни, че за да има вариант за общи действия, партията на Бойко Борисов трябва да се съгласи, че оставката не е цел, след която се връщат други управляващи, работещи по същите правила, а властта не е плячка.

Преди месеци десните партии поставяха различни ултиматуми пред ГЕРБ за общи действия. От РБ първо заявиха, че партията трябва да се "прочисти от Цветан Цветанов", което до днес не се е случило. След това десните видяха в гласуването на ГЕРБ "за" мораториума за продажба на земя на чужденци антиевропейско поведение и заявиха, че не може да има общи действия с такава партия.

Като поредна проверка на близостта на позициите на двете организации Москов вижда позицията на ГЕРБ по отношение избора на главния съдебен инспектор. Томислав Дончев уточни по този повод, че големият проблем е по какви правила тече изборът. "Не е обсъждан в групата въпросът. Компрометиран кандидат няма да получи нашата подкрепа", каза Дончев. Той беше категоричен, че ако има разговори с Реформаторския блок за съвместни действия, те няма да се водят по кьошета и кафенета, а ще са открити за обществото.

Томислав Дончев изрази съгласие, че целта е много по-важна от смяната на това управление с друго. "Преучредяването на държавата не е силна дума. Скъсана е връзката между хора и политика", поясни депутатът.

"Тесните отношения са базират на дела. От думите на Томислав Дончев съм обнадежден. Можем да реализираме нашите цели и без ГЕРБ, но ще е по-трудно, защото зад ГЕРБ стоят стотици хиляди хора", реагира Петър Москов.

mediapool.bg