Кламер БГ - Новини: Пациенти с трансплантация заплашени да доплащат по 100 лв. за лекарства

Пациенти с трансплантация заплашени да доплащат по 100 лв. за лекарства

България

|
Ср, 08 Ян 2014г. 13:07ч.
Пациенти с трансплантация заплашени да доплащат по 100 лв. за лекарства

Промени в Позитивния лекарствен списък са на път да принудят пациенти с трансплантация да доплащат по 100 лв. за лекарствата си, предупредиха пациентски организации в становище, изпратено до БТА.

С административни наредби в позитивния списък навлизат "заместващи препарати" от типа на т.нар. "генерици", които са по-евтини, поради което стават безплатни. Вследствие на това обаче, лекарствата, с които пациентите са били стабилизирани досега, ще трябва да бъдат доплащани. По изчисления на пациентските организации, за да получат досегашното си лечение, трансплантираните пациенти ще трябва да доплащат около 100 лв.

В позитивния списък влизат медикаменти, които здравната каса заплаща напълно или частично, тъй като лекуват заболявания, които са от стратегическо значение за здравето на нацията. Той постоянно се обновява от Националния съвет по цените и реимбурсирането на лекарствени продукти, който включва и изключва продукти от него, стремейки се да подбира най-евтините лекарства на пазара. Този съвет е и органът, определящ процента от цената, който здравната каса е длъжна да покрие.

Напоследък съветът предпочита да избира генерични лекарства – това се прави в случаите, когато изключителните права на даден производител изтекат и вече едно и също активно вещество се предлага от няколко марки. "Парацетамол", например, е генеричното наименование на N-(4-хидроксифенил)-ацетамид, който се продава под различни търговски марки като Tylenol, Panadol, Panamax, Perdolan и др.

Според председателя на съвета Татяна Бенишева, това е политика на държавата и "по този начин ще се осигурят лекарства за повече пациенти". Тя допълни, че оригиналните медикаменти за възстановяване след трансплантации не са изключени от списъка, но наистина ще се наложи пациентите да доплащат, ако решат да се лекуват с тях.

Активното вещество на генеричните продукти е същото, както и в оригиналните, но цената на готовия продукт е много по-ниска, обясни Бенишева. По думите й, становището на пациентските организации "създава психоза и доста напряга пациентите".

Тя изрази предположение, че лекарите и пациентите у нас нямат достатъчно опит в използването на генерици и призова за всяка нежелана реакция към медикамент да се докладва в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Здравната каса се отнася с повишено внимание към бюджета си, след като в края на 2013 г. почти банкрутира заради неизплатени задължения към болниците.

mediapool.bg