Кламер БГ - Новини: Партията на Бареков на път да се сдобие със свой депутат до месец

Партията на Бареков на път да се сдобие със свой депутат до месец

България

|
Нед, 26 Ян 2014г. 15:52ч.
Партията на Бареков на път да се сдобие със свой депутат до месец

Депутатът от Коалиция за България Румен Йончев, който влезе в парламента от квотата на коалиционния партньор на БСП - Земеделския народен съюз - най-вероятно ще стане първият депутат на партията на Николай Бареков "България без цензура" в сегашния парламент. Пред Йончев се отваря възможността да повтори стореното от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който в 40-тото Народно събрание бе от групата на НДСВ, след което през 2007 г. стана независим и представител на новоучреденото сдружение на Бойко Борисов ГЕРБ в парламента.

Депутатът, който в последните дни стана известен с "екскурзията си" до Тайван без санкцията на председателя на парламента Михаил Миков, бе на учредяването на партията на Бареков в събота.

Запитан в качеството си на какъв е бил на учредителната сбирка на новата формация в събота, Йончев обясни пред БНР, че не е тайна, че Земеделският народен съюз искал да се яви на евроизборите и това смятал да направи в коалиция с партията на Бареков.

Той не потвърди, нито отрече, че ще напусне групата на Коалиция за България, защото това щяло да се реши от партията му ЗНС. А Земеделският народен съюз и "България без цензура" имали общ проект за участие в европейските избори, което не било от вчера. Единственото, което предстояло, било двете формации да скрепят общото си участие на предстоящите избори със споразумение, което до края на февруари щяло да стане факт.

Запитан няма ли конфликт участието му в парламентарната групата на левицата и в нов политически проект извън нея, Йончев даде следното обяснение:

"Всъщност нашата (на ЗНС - бел. ред.) причина да подкрепим Коалиция за България беше да премахнем управлението на Борисов и мисля, че в това отношение сме почти успели. Така че оттук нататък пред България стоят нови перспективи и ние ще ги предложим съвсем скоро с това наше коалиционно споразумение. Включително и ...за участие в европейските избори, ...включително и с тази коалиция".

След което депутатът мотивира евентуалното напускане на групата на КБ и с липсата на политически център в парламента, което много ясно се виждало и с начина на вземане на решения. И недвусмислено подчерта своето предстоящо място в законодателния орган: "Това ме навежда на мисълта, че наистина в българския парламент липсва политически център и той започва да се изкривява от това. И не само аз...( заставам) в този невидим център, а Земеделският народен съюз, който е на мястото си".

Като неясен пример за липса на центристка позиция той посочи светкавичното одобрение на двама нови членове на Комисията за финансов надзор в края на миналата седмица, срещу което той се обявил, въпреки че нямал нищо против двамата избрани.

А за посещението си в Тайван, което предизвика скандал заради липсата на всякаква дипломатичност, Йончев каза, че отношенията ни към държави като Китай и непризнатата Тайван било от времето на Студената война.

"Според мене изборът в съвременния свят не е Китай или Тайван, а и двете, и България трябва да направи тоя избор много, така, разумно и аргументирано, защото в годините, когато Китай се отваря към света, отваря своята икономика и работи активно с Тайван в това отношение, ние да стоим на позиции от Студената война е малко глупаво", каза депутатът, който скоро може да обяви излизането си от групата на Коалиция за България.

mediapool.bg