Кламер БГ - Новини: Още по-голяма горещина в Австралия

Още по-голяма горещина в Австралия

Свят

|
Четв, 16 Ян 2014г. 16:38ч.
Още по-голяма горещина в Австралия

Горещата вълна, обхванала югоизточната част на Австралия, предизвикала няколко горски пожари и временни спирания на мачове от Откритото първенство по тенис на Австралия, ще продължи, прогнозираха метеоролози, цитирани от Франс прес.

Температурите в щата Южна Австралия от няколко дни надвишават 40 градуса. Здравните власти в щата съобщиха, че 129 души са потърсили лекарска помощ с оплаквания от изтощение, причинено от горещината или от тежка дехидратация.

В съседния щат Виктория властите забраниха палене на огън. В Мелбърн тенисисти повръщаха, един припадна, на един от събирачите на топки му прилоша заради силната жега. Организаторите спряха днес мачовете, предвидени да се играят на открити кортове до 17 ч. местно време.

Горски пожари горят в двата щата, в Южна Австралия са 800, и се очаква влошаване на ситуацията в следващите 48 часа, съобщават пожарните служби. В щата Виктория през последното денонощие са регистрирани около 1000 пожара.

Природозащитната група "Съвет за климата" отбеляза, че 2013 е била най-горещата година в историята на Австралия. Според нея към 2030 г. със зачестяващите пожари ще трябва да се борят двойно повече професионални пожарникари.

mediapool.bg