Кламер БГ - Новини: Още един депутат от управляващата в Турция партия подаде оставка

Още един депутат от управляващата в Турция партия подаде оставка

Балкани

|
Вт, 31 Дек 2013г. 16:31ч.
Още един депутат от управляващата в Турция партия подаде оставка

Депутатът от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хасан Хами Йълдъръм обяви оставката си, съобщава "Хюриет дейли нюз" в последния ден на 2013-та.

Йълдъръм стана петият депутат от редиците на ПСР, който напуска формацията на фона на разразилия се скандал около продължаваща антикорупционна операция.

Депутатът критикува остраняването на главния прокурор по второ разследване за корупция, за което се твърди, че е дори по-мащабно от първото антикорупционно разследване, започнало на 17 декември. Прокурорът Муаммер Аккаш обяви на 26 декември, че са му били отнети досиета от разследването, критикувайки натиска върху правосъдието.

"Натискът върху прокурора Муаммер Аккаш е недопустим. Този натиск не може да се разглежда като легитимен при върховенство на закона", написа в Туитър Йълдъръм.

Бившият министър на културата Ертугрул Гюнай, депутатът от Измир Ердал Калкан и депутатът от Анкара Халюк Йоздалга обявиха на 27 декември оставките си, след като централният изпълнителен комитет на ПСР реши на заседание предната вечер да ги предаде на дисциплинарна комисия заради "устните и писмени забележки, заклеймяващи партията и правителството".

Бившият министър на вътрешните работи Идрис Наим Шахин подаде оставка на 25 декември. Депутатът от Кютахия Идрис Бал и депутатът от Истанбул Хакан Шюкюр също се оттеглиха след критики към ПСР около решението на партията за закриване на подготвителни кандидат-студентски школи.

mediapool.bg