Кламер БГ - Новини: Отстранихме всички съмнения за намеса върху делата на съда

Отстранихме всички съмнения за намеса върху делата на съда

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 16:06ч.
Отстранихме всички съмнения за намеса върху делата на съда

Отстранени са всички съмнения за намеса на изпълнителната власт върху делата на съдебната власт, обяви в петък правосъдният министър Зинаида Златанова по време на отчета за работата си през 2013 година.

Фокусът върху тази тема от работата на министерството ясно показва какви са целите на българските власти по отношение на доклада на Европейската комисия за страната ни, който се очаква в края на януари.

Поради липсата на особени постижения в областта на съдебната реформа, изпълнителната власт се фокусира върху темата за независимостта на магистратите, която беше болезнен въпрос по време на управлението на ГЕРБ.

Златанова каза, че правителството е заварило правосъдната система, подложена на силен натиск от изпълнителната власт, уволнени магистрати, магистрати "на отчет" към властта, както и прочетени присъди по медиите. Според нея новата власт се е справила с тези "най-важни" проблеми.

Златанова допълни още, че сред най-големите постижения на министерството за последните шест месеца на миналата година е подобряването на диалога с Висшия съдебен съвет.

Другият ключов момент, отчетен от нея, бе публикуването на завършен проект за нов Наказателен кодекс. Тя напомни, че от Европейската комисия са искали новият НК да бъде приет и да стане действащ до края на 2013 година, но заради предишното правителството това не се е случило.

Златанова обяви, че активно се работи и по проекта за поправки на Закона за съдебната власт, който ще бъде представен пред Народното събрание през февруари. През тази година се очаква да бъде обсъдена и актуализираната стратегия за реформа в съдебната система, посочи министърът.

Тя похвали работата на своята предшественичка Маргарита Попова, която сега е вицепрезидент. Златанова каза, че българската стратегия за реформа на магистратурата е добре написана и ще бъдат направени само допълнения по нея.

mediapool.bg