Кламер БГ - Новини: Отстранена фирма обжалва поръчката за чистенето на София

Отстранена фирма обжалва поръчката за чистенето на София

България

|
Четв, 30 Ян 2020г. 17:41ч.
Отстранена фирма обжалва поръчката за чистенето на София

Една от фирмите, отстранена от поръчката за чистенето на София в следващите 5 години, е обжалвала решението за избор на изпълнители по процедурата. Това става ясно от информация в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията.

Както Mediapool писа консорциуми около почистващата фирма "Титан" на Иво Иванов и Димитър Борисов и братята Кирил и Георги Домусчиеви, както и дружества, свързани с Румен Гайтански, известен като Вълка, си поделят търга с прогнозна стойност 435 млн. лева.

Дружествата около "Титан" и Домусчиеви са избрани да събират боклуците, да мият улици и тротоари и да чистят публичната инфраструктура от сняг в 11 и половина района. Те на практика запазват досегашните си територии. Дружествата поддържат и "Витоша" и "Овча купел", за които договорите изтичат по-късно и не са в обхвата на настоящата поръчка.

Компании, притежавани или свързани с Гайтански, взимат други 8 района при положение, че до момента нямаха директен договор с общината, въпреки че индиректно обслужваха три района.

Изборът на общината за почистването на районите "Илинден", "Надежда" и "Сердика" е обжалван от една от участвалите в търга компании - "АЕС-Х Груп". Обслужването на тези части от София беше спечелено от консорциум "Грийн партнърс"-БКС, свързан с Гайтански.

Според информация в регистъра на КЗК жалбата е със статус "оставена без движение". Няма обаче информация да е отхвърлена или да е отказано инициирането на производство. Каквото и да е решението на комисията то може да бъде обжалвано пред съда.

"АЕС-Х Груп" беше единственият оцелял кандидат за тази позиция след разглеждането на техническите предложения на фирмите. Това дружество, както и "Грийн парнтърс", имаха еднаква оценка по техническия компонент.

След отварянето на ценовите оферти "АЕС-Х Груп" водеше по един от показателите - средната цена за всички дейности, които трябва да извършва чистачът. В крайна сметка обаче дружеството беше отстранено с мотива, че е дало необосновано ниски цени за дейности, които имат по-голяма тежест в крайната оценка на ценовите оферти, за сметка на много по-високи стойности за други. Целта била да изкара повече точки на ценовото си приложение.

Обжалването от страна на "АЕС-Х Груп" вероятно ще забави подписването на договора за поддържането на тези три района.

Със същия мотив беше отстранен конкурентът на "Грийн партнърс" за почистването на районите "Изгрев", "Слатина", "Подуяне". Това беше фирмата "Еф Си Си", която в момента поддържа тези части от София. До момента няма официална информация за постъпила жалба от това дружество или от други участници в поръчката.

"Грийн партнърс" и в момента получава част от парите от бюджета на София за чистене, въпреки че няма официален договор с общината. Общинската фирма "Чистота Искър" прехвърля на частното дружество голяма част от средствата, които получава за обслужването на "Красно село", Красна поляна" и "Люлин", възложено директно от общината. Това става по силата на договор за наем на техника от страна на общинската фирма.

mediapool.bg