Кламер БГ - Новини: Основен приоритет на Цацаров е ”събуждане” на следствието

Основен приоритет на Цацаров е ”събуждане” на следствието

България

|
Четв, 02 Ян 2014г. 14:31ч.
Основен приоритет на Цацаров е ”събуждане” на следствието

Главният прокурор Сотир Цацаров си поставя като основни приоритети през 2014 година "събуждане" на следствието, завършване на структурната реформа в държавното обвинение и активното участие на в дебатите и процесите по създаването на Европейска прокуратура.

Пред вестник ”Труд” той взема повод от думите на новия шеф на следствието Евгени Диков, който обяви, че Националната следствена служба е в ”будна кома”. Според Цацаров следователите не могат да бъдат винени за това, че са ниско натоварени, защото пред последните години са били "обект на всякакви законодателни експерименти".

"Но трябва да е ясно - какво ще се случи с тази професия оттук насетне зависи не само от ръководството на прокуратурата, а основно от хората, които я упражняват. Никой не би търпял разследване с години на три-четири дела на колега в националното следствие, колкото и сложни да са те", уточнява още главният прокурор.

Според него следствените органи трябва да са активна част от работеща прокуратура, а не неин придатък по необходимост.

Главният прокурор допълва, че от октомври работи новото специализирано звено от прокурори и агенти на ДАНС, които имат за цел да провеждат разследванията срещу магистрати.

"Това е самостоятелна структура, на която са поверени проверките и разследванията по сигнали за престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи", каза Цацаров.

Структурата е подчинена на главния прокурор и на градския прокурор, а оперативното ръководство е възложено на прокурор от новосъздадения специализиран отдел във ВКП.

По повод предстоящия доклад на Европейската комисия Цацаров казва, че е ”умрен оптимист”.

"Едва ли можем да очакваме нещо (от доклада-бел.ред.), което да не сме видели и да не сме анализирали сами досега - институционално и медийно. Всички добре знаем както това, което сме постигнали, така и слабостите си. Така че докладът ще е обективен външен поглед за вътрешните процеси, в които бяхме участници или свидетели през последната година и половина. Умерен оптимист съм, както вече имах възможност да заявя няколко пъти", коментира Цацаров.

mediapool.bg