Кламер БГ - Новини: Орешарски отива в Сочи: "Не сме в положението на големите да бойкотираме"

Орешарски отива в Сочи: "Не сме в положението на големите да бойкотираме"

Свят

|
Ср, 15 Ян 2014г. 14:36ч.
Орешарски отива в Сочи: "Не сме в положението на големите да бойкотираме"

Премиерът Пламен Орешарски ще присъства на откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи на 7 февруари. Това съобщи той пред журналисти в сряда в кулоарите на парламента. Орешарски обясни, че страната ни не може да бойкотира олимпиадата, защото "не сме в положението на големите държави".

Към момента любезно отклонение на поканата за откриването на олимпийските игри е изпратил в Москва германският канцлер Ангела Меркел след като президентът Йоаким Гаук отказа да отиде. Няма да бъде на откриването френският президент Франсоа Оланд. Най-вероятно няма да отиде и Барак Обама.

Причината за отказа на някои западни държавни ръководители да отидат на откриването на олимпийските игри в Сочи е нарушаването на човешките права в руската държава, за което Кремъл е критикуван в Европа.

Орешарски отново отказа да отговори на въпроса "Кой предложи Пеевски". Преди това той не коментира и дали е имало изтичане на информация от органите на реда към Пеевски по случая с репортажа на френско-германската телевизия ARTE, когато се оказа, че журналистическият екип е бил очакван и проверяван, щом се е опитал да снима имоти на скандалния депутат от ДПС.

Орешарски обеща да поиска информация от шефа на МВР и следващия път, когато журналистите го попитат, щял да бъде подготвен с отговора.

mediapool.bg