Кламер БГ - Новини: Опитът на Гърция: След оградата по границата миграционният натиск се измества по море

Опитът на Гърция: След оградата по границата миграционният натиск се измества по море

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 18:21ч.
Опитът на Гърция: След оградата по границата миграционният натиск се измества по море

Гръцкият министър за обществения ред и за защитата на гражданите Никос Дендиас заяви, че България може да разчита на съветите и съдействието на страната му по въпроса с миграцията. Той сподели опита на Гърция, която издигна ограда в участък от 12 километра по границата си с Турция.

Броят на незаконно преминалите на гръцка земя е спаднал драстично, но натискът се е преместил към гръцките брегове. Министърът за търговския флот Милтиадис Варвициотис пък е допълнил, че за последната година и половина над 10 000 бежанци са били прихванати в морето, били са задържани над 150 трафиканти на хора, съобщи БТА.

България се готви да издигне телена ограда в продължение на 30 километра от границата си с Турция.

Дендиас съобщи, че предстои тристранна среща по миграционните въпроси между представители на Гърция, България и Турция. По думите му Турция подобрява дейността си в областта на миграцията.

Министърът открои като проблем това, че се извършват полети от Африка до Истанбул на ниски цени, които превозват африканци, пътуващи без визи. Турция носи голяма отговорност и трябва да се справи с този проблем, коментира Дендиас.

По думите му миграционният натиск е особено силен над държавите в периферията на ЕС. Необходима е система за равно разпределение на тежестта от пристигналите в Европа имигранти.

Не искаме да разглеждаме въпроса за имиграцията като война между севера и юга в ЕС, имаме нужда от партньорство и солидарност за преразпределение на мигрантите, които не могат да се върнат в родината си, посочи той.

Според него ЕС има нужда от определянето на показатели как да бъде преразпределена тежестта от пристигането на имигрантите - по брой на населението в отделните държави от ЕС, според брутния вътрешен продукт, съобразно възможностите за прием на имигранти. Не сме големи оптимисти по този въпрос, някои от държавите дори не желаят той да бъде поставян на обсъждане, заяви Дендиас.

Министърът на вътрешните работи Янис Михелакис посочи, че ЕС има нужда от законодателство за законната миграция, която има отношение към осигуряването на икономически растеж. Правото на свободно движение трябва да бъде защитено. Има отделни злоупотреби с него и те трябва да бъдат преборени в сътрудничество между страните от ЕС, без правото на свободно движение да бъде поставяно под въпрос, допълни Михелакис.

Според него политиката по миграцията трябва да бъде свързана с нуждите на пазара на труда. Необходима е истинска политика за приобщаването на мигрантите, те да бъдат въвлечени в европейските културни традиции, за да избегнем ксенофобските разговори в обществото, коментира Михелакис.

mediapool.bg