Кламер БГ - Новини: Омбудсманът също разкритикува скоростното приемане на НК от кабинета

Омбудсманът също разкритикува скоростното приемане на НК от кабинета

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 10:34ч.
Омбудсманът също разкритикува скоростното приемане на НК от кабинета

След като редица неправителствени и съсловни организации, практикуващи в сферата на правораздаването безуспешно призоваха правосъдното министерство да забави приемането на новия Наказателен кодекс (НК) от кабинета, омбудсманът Константин Пенчев също разкритикува действията на управляващите.

"Не съм участвал в изработването на закони, защото това не е работа на омбудсмана. Вижте, Наказателният кодекс не може да бъде продукт на един колектив. Това е притеснително. Наказателният кодекс е политически акт", коментира той пред Нова телевизия в понеделник.

Пенчев отправи и критиките към бързото променяне на спорния член 146, който даваше повече права на обществените личности и ограничаваше това на журналистите да ги снимат на публично място без разрешение.

"Какво стана с този текст? Журналистическата гилдия скочи и текстът бе променен бързо. Защо? Ако друга гилдия бе възроптала срещу друг текст, и той ли щеше да е променен. Ако законът бе обсъждан нормално, такива неща щяха да бъдат изчистени. Сега промените ще стават между първо и второ четене", коментира Пенчев и добави, че е крайно време да имаме ясно формулирана наказателна политика.

Правителството одобри предложените промени в НК през миналата седмица, след като те изненадващо бяха публикувани на сайта на правосъдното министерство между Коледа и Нова година, без да има възможност за каквото и да е било обществено обсъждане.

mediapool.bg