Кламер БГ - Новини: Около Тенева вървят странни семейни покупко-дарения с неясни пари

Около Тенева вървят странни семейни покупко-дарения с неясни пари

България

|
Пет, 27 Дек 2013г. 19:53ч.
Около Тенева вървят странни семейни покупко-дарения с неясни пари

Номинираната за поста главен съдебен инспектор Веселина Тенева, която в момента е съдия във Върховния административен съд (ВАС), е била част от семейни сделки за покупко-дарения на едни и същи имоти, придобити с неясни средства, между нея и съпруга й Георги Георгиев и възрастната й майка. Това пише сайтът Биволъ, публикувайки в петък справки от Агенцията по вписванията, сочещи странните като логика прехвърляния на апартаменти и терени.

Между 2004 и 2008 г. Веселина Тенева е получила от тогава над 80-годишната си майка Марийка Тенева като дарения два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец за около 130 хил. лв. Любопитното е, че преди това тези имоти са били на Тенева и съпруга й и са били купени от майката с неясно какви средства.

Хрониката в Агенцията по вписванията сочи, че през януари 2004 г. Марийка Тенева купува от Веселина Тенева и Георги Георгиев апартамент в София с площ 75 кв.м. за над 48 хил. лв., за да го дари няма и месец по-късно на Веселина Тенева.

Схемата се повтаря на следващата година, когато през юли трите страни сключват същата сделка за друг апартамент в столицата с площ 81 кв. за над 43.5 хиляди лева. Произходът на този имот е право на строеж, което Веселина и Георги са закупили от "Балканстрой" през 2003 г., като в Агенцията по вписвания не е отбелязана сумата на придобиване. Марийка Тенева го купува за солидната сума и два месеца по-късно го дарява отново на дъщеря си и зет си.

Третото покупко-дарение е за урегулиран терен от 1300 кв.м. във вилна зона Росенец отчужден от държавата и община Бургас през 2006 г. за 35 768 лв. Собственици са Марийка Тенева и двете й дъщери - Веселина и Фани Тенева – Найденова, която също е съдия във ВАС. В декларацията си за 2007 г. съдия Тенева е декларирала придобиването на 1/3 от този терен за 12 000 лв. Сестра й Фани Тенева е декларирала безвъзмездно придобиване на 1/3 от имота. Остават 23 768 лв., които вероятно са платени от Марийка Тенева, пише изданието.

През август 2007 г. съсобствениците се договарят за доброволна делба в полза на майката, която отново месец по-късно дарява целия терен на дъщеря си Веселина.

Четвъртата сделка е отново през септември 20007 г,. когато вече 85-годишната Марийка Тенева купува от фирма "Домино" ЕООД апартамент от 85 кв.м. в центъра на Бургас на невероятната за времето си цена от 17 000 лв. Година по-късно негов собственик чрез дарение отново е дъщерята Веселина Тенева.

Тази схема обаче е работела в полза не само за едната дъщеря. Първата такава сделка е през 2001 г., когато Марийка Тенева купува от двете си внучки и дъщери на Фани Тенева-Найденова, родени през 1984 и 1986 г., апартамент от 87.22 кв.м. с гараж в Бургас за 53 435 лв. Година по-късно бабата дарява апартамента на по-възрастната внучка. А през 2005 г. тя пък го отстъпва на майка си Фани Тенева - Найденова. Месец по-късно Фани Тенева тегли кредит 60 000 лв. от Райфайзенбанк и ипотекира същия този апартамент.

В крайна сметка съдията от ВАС Веселина Тенева се явява собственик на дарени два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен на морето, а за 7 години родената през 1922 г. Марийка Тенева е похарчила за имотите на двете си дъщери децата си над 186 хил. лв. чийто произход остава мистериозен, тъй като възрастната жена не е продавала други имоти, с които да финансира покупките от децата си, заключава Биволь.