Кламер БГ - Новини: Обявена е грипна епидемия в София

Обявена е грипна епидемия в София

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 15:19ч.
Обявена е грипна епидемия в София

Столичната регионална здравна инспекция обяви грипна епидемия на територията на София и от четвъртък – 23 януари, се спират плановите операции, детски и женски консултации, свижданията в болниците.

На Столичния инспекторат по образование е препоръчано да спрат за една седмица учебните занятия във всички училища или в отделни заведения според броя на заболелите ученици, но от инспектората заявиха, че засега няма да вземат такава мярка. Причината е, че все още няма училища, подали сигнал за над 30 процента отсъстващи по болест. Въпреки това от инспектората вече се подготвят за евентуално прекъсване на занятията.

В решението на столичната здравна инспекция се посочва, че в периода от 6 до 12 януари заболеваемостта в София е била 177.62 на 10 хиляди души, а седмица по-късно е достигнала до 189.68 на 10 хиляди души. От началото на тази седмица рязко е нараснал броят на болните от остри респираторни заболявания, при 35 на сто от тях изследваният ада доказали грипни вируси. Най-потърпевши са децата до 14-годишна вързаст.

Пред ден грипна епидемия бе обявена и в София-област. Пред епидемия са и областите Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол.

Грипната ваканция в Бургас беше отменена и от утре училищата са отворени. Все още са спрени операциите, свижданията и консултациите на бременни жени и деца.

mediapool.bg