Кламер БГ - Новини: Цоло Вутов взе специалната награда на бала на КРИБ

Цоло Вутов взе специалната награда на бала на КРИБ

Общество

|
Ср, 05 Юни 2019г. 15:34ч.
Цоло Вутов взе специалната награда на бала на КРИБ

На бляскава церемония по време на юбилейния пети годишен бал Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) връчи специалните си награди за качество, растеж и иновации.

На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, който е патрон, с почти целия си кабинет (12 от 18 министри), голяма част от шефовете на парламентарни комисии, бизнесмени и общественици.

"Ще продължим да толерираме и малкия, и средния, и едрия бизнес...Ние данъците нямаме да пипаме – това е най-добрата среда. Инвестиции и стабилност – това е, което сочат кредитни агенции. Ние ще държим прогнозируеми данъци до края", обеща премиерът на бизнеса.

Той сподели колко е впечатлен от заводите, които никнат навсякъде, и не пропусна да нападне "комунистите".

"Много съм впечатлен и, колкото до заводите, мога да кажа, че България пак се завърна така, както е била преди 1944 г. - като една индустриална държава. Още от времето на Добри Желязков, фабрикаджията, първите текстилни фабрики. Сега виждате - където минете вече е завод до завод, и всичко се произвежда, и всичко заминава в голямата си част за износ и брутният вътрешен продукт е висок... За комунистите няма по-добро от чуждите пари", обърна се Борисов към присъстващите.

В изказването си той посочи, че единственият шанс да се вдигнат доходите е тази икономическа стабилност да продължи.

"Надпреварата на политическите партии за това дадено нещо да бъде безплатно ще доведе до тежък катаклизъм. Безплатното за едни, означава по-високи данъци за други", каза още Борисов.

Според него България е в крайната фаза за влизане в чакалнята на еврозоната и се справя изключително успешно с опазването на външните граници на ЕС.

А ето и наградените:

Голямата награда в категория "Качество" получи варненската компания за строителство на кораби "МТГ Делфин" АД. Премиерът Бойко Борисов връчи наградата на Светлин Стоянов, изпълнителен директор на компанията.

С втора награда в категория "Качество" беше отличено монтанското дружество за акумулатори "Монбат" АД. Приза получи Атанас Бобоков, главен изпълнителен директор на компанията.

В категория "Растеж" бяха връчени две големи награди на "Агрион Инвест" и "Биовет" поради равния брой точки, събрани при гласуването.

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Маряна Николова връчи наградата на изпълнителния директор на "Агрион Инвест" Анатоли Георгиев. Министърът на икономиката Емил Караниколов пък даде приза на Ангел Желязков, изпълнителен директор на "Биовет", което е собственост на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев.

Голямата награда в категория "Иновации" получи "Виваком". Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчи наградата на Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на компанията.

Специалната награда на председателя на КРИБ за цялостен принос за развитието на икономиката в България получи проф. Цоло Вутов, управител на "Геотехмин". Отличието е "за дълготрайни инвестиции и растеж, запазване и разкриване на нови работни места, иновации и принос в научната и обществена дейност".

"Имам щастието да познавам повечето от вас и голяма част от сериозния бизнес в България - бизнесът, който не е в сивия сектор (...), бизнесът, който години наред изгражда, надгражда, разширява, излиза извън мащабите на България. (...) Като взех предвид всичко, което е направил, за да запази и надгради българската минна индустрия, нямах никакво колебание кой трябва да е човекът с този приз. Честито!" – с тези думи председателят на КРИБ връчи наградата на проф. дтн инж. Цоло Вутов.

Той благодари за наградата и съвместната работа на председателя на КРИБ и на цялата организация, на своя екип, на правителството и семейството си.

"Зад мен стоят колективи, хора, с които сме работили рамо до рамо и без тях нямаше да получа това отличие, за което много, много им благодаря. Ако се обърнем назад, мога да кажа, че фирмите, които ръководя, минаха през много препятствия, но с тези хора сме работили заедно, екипно и сме преодолявали трудностите. Ако погледнем напред, вероятно ще има и други препятствия, които заедно с тези хора ще успяваме да преодоляваме за една кауза, за една бъдеща България!", каза Цоло Вутов.

Той изрази голяма благодарност към министър-председателя и правителството за добрия инвестиционен климат и създаването на най-добрите условия за развитието на бизнеса, което личи от брутния вътрешен продукт.

mediapool.bg