Кламер БГ - Новини: ФМИ разшири здравните изследвания за IQOS

ФМИ разшири здравните изследвания за IQOS

Общество

|
Пет, 07 Юни 2019г. 13:14ч.
ФМИ разшири здравните изследвания за IQOS

Тютюневата компания "Филип Морис Интернешънъл" (ФМИ) е разширила наблюдението над отделяните вредни вещества при употребата на устройството й за пушене на бездимни тютюневи изделия IQOS (Айкос) и от 58 досега контролирани основни канцерогенни вещества вече следи над 100. При всички тях е отчетено намаление на излъчваните емисии с над 95 на сто при използването на устройството в сравнение с пушенето на обикновена цигара.

Това заявиха от производителя пред журналисти при представянето на кампанията "IQOS отворени врати", която вече е започнала в търговските обекти на ФМИ в България и ще продължи до края на юни в 43 града на страната. Целта не е само запознаване на пушачите с по-малко вредната алтернатива на обикновените цигари, но и да се събере обратна информация от онези от тях, които са преминали на дигиталното устройство. Потребителите на IQOS ще могат да получат и

професионална диагностика и почистване на устройството си и информация за новата програма за грижа за клиента. Тя предлага на новите клиенти 12-месечна възможност за отстраняване на повреди при удар или намокряне на устройството, непокривани от търговската 24-месечна гаранция. Те ще получават помощ и при повреда в чужбина и ще имат отстъпки при покупката на първо устройство и на аксесоари в последствие. Онези, които са си купили преди месеци устройство, могат за проверят на телефона на клиента дали и те могат да се възползват от облагите. Със специални тестове с филтри за издишване на дима пушачите нагледно ще могат да видят какво се отделя при ползване на обикновена цигара и на IQOS.

Мениджърът по регулациите и научните въпроси във "Филип Морис България" Полина Нинова посочи, че предстои обявяването на едногодишните резултати от клиничните изследвания, които компанията прави за следене на влиянието на пушенето на бездимните тютюневи изделия върху досегашните пушачи в сравнение с такива, които напълно са отказали цигари. Тя припомни, че наблюденията на ФМИ за по-малко вредното въздействие при употребата на негорими цигари върху човешкия организъм, заради елиминирането на изгарянето на тютюна и отделянето на катран, който всъщност уврежда белия дроб, докато никотинът пристрастява, бяха потвърдени в началото на май от американската Агенция по храните и лекарствата. Ведомството разреши продажбата на бездимните издалия в САЩ, която ще започне през есента на 2019 г.

По повод най-често задаваните им въпроси дали ще се променя технологията в IQOS, ще се работи ли за премахване на макар и малкия мирис, отделян с аерозолната пара при пушенето и дали ще намаляват съдържанието на никотин в нагреваемите тютюневи стикове, от компанията отвърнаха отрицателно и на трите.

"За отстраняването на мириса не може да се направи нищо без да се наруши вкусът на тютюневото изделие, а запазването на усещането за пушачите, преминали на бездимно устройство, е водещо за компанията", коментира Димитър Костов, маркетинг директор на българското дружество. Същото се отнася и при намаляване на температурата на загряване на

тютюневия стик при дръпване на пушача, която е 350 градуса при между 600 и 900 градуса при горенето в пепелника на обикновената цигара и всмукването от нея. Тя е в основата на технологията IQOS.

"Съдържанието на никотина в стиковете за IQOS остава 0.5 мг на къс, колкото е референтната стойност на цигара за изследователски нужди" заяви Верджиния Джевелекова, отговаряща за корпоративните връзки в дружеството. Причината е, че технологията е разработена при тези количества и изследванията върху здравето на ползващите устройството се правят при тези стойности.

Изпълнителният директор на българското дружество Джордж Маргонис каза, че вече над 150 хиляди българи от над 2 млн. пушачи у нас са опитали IQOS

и повечето от тях са преминали единствено на неговата употреба, други ти мешат с обикновените цигари. С кампанията "Отворени врати" целта е още повече хора да се запознаят с бездимното устройство. Той припомни, че тютюневият концерн смята да открие в края на 2019 г. в България международен център за обслужване на негови клиент. Проектът е съвместен с един от най-големите операторе на кол центрове "Сентрикс" и.в него ще бъдат наети първоначално 100 души с планове да бъдат удвоени през 2020 г. Първоначално те ще обслужват пазарите в България и Италия, а на по-късен етап и други пазари, посочи Маргонис.

По време на срещата стана ясно, че ФМИ смята да разшири сегашното си портфолио от пет предлагани в България тютюневи изделия за бездимното устройство. В световен мащаб те са девет. "Наясно сме с нуждата на пазара от още видове хийтове, защото пушачите обичат разнообразиет, но не може толкова бързо да догоним едни дългогодишно развиван цигарен пазар", каза Костов. По думите му доказателство в тази посока са данните, че след всяко ново пуснато бездимно тютюнево изделие на компанията интересът към него е голям и в крайна сметка петте разновидности имат много близки по размер дялове в продажбите на хийтовете. При предлаганите три вида устройства IQOS

- първото 2.4+, по-елегантното и издръжливо като батерия 3 и мулти вариантът за по-продължително пушене без презареждане на батерията, най-голям е делът на пуснатото първо в продажба. Причината е в добре приеманата цена. IQOS 3 е по-нишов, отново заради цената", каза Костов. Той уверява, че целта на ФМЕ наистина е един ден да спре да произвежда горими цигари.

В услуга на българските клиенти дружеството предвижда да намали цената на специалните клечки за почистване на устройството от тютюневия нагар. В момента те се струват скъпи на пушачите и голяма част от тях предпочитат да използват клечки за уши, което често води до повреда на устройството. Освен това този консуматив не се продава навсякъде, където се предлагат бездимните тютюневи изделия, което допълнително отказва пушачите да ги ползват. Затова дружеството ще намали цените и ще ги пусне в цялата търговска мрежа. Възможно е обаче продавачите на дребно да си сложат надценка, предупреди Костов.

mediapool.bg