Кламер БГ - Новини: Трима български финалисти в конкурса RЕGIOSTARS 2023

Трима български финалисти в конкурса RЕGIOSTARS 2023

Общество

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 13:54ч.
Трима български финалисти в конкурса RЕGIOSTARS 2023

Библиотеката в Бургас Сн. Община Бургас

Трима са финалистите тази година от България на престижния конкурс RЕGIOSTARS 2023 на Европейската комисия, който се провежда в чешкия град Острава, Чехия, предаде БТА.

Бургаската библиотека и квартал "Шести участък" в Габрово се състезават в категория "Европа близо до гражданите". За отличието в категорията "Свързана Европа" се бори Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Церемонията по награждаване на победителите в шестте категории е днес. Категориите са: "Конкурентна и умна Европа", "Зелена Европа", "Свързана Европа", "Социална и включваща Европа", "Европа по-близо до гражданите", "Тема на годината" (Европейска година на уменията 2023).

Бибилиотеката в Бургас

Община Бургас е включена със своя проект "Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека". Той е реализиран с подкрепата на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 и финансови инструменти, предоставени от Фонда на фондовете и Фонда за устойчиви градове.

Проектът трансформира полуразрушената емблематична сграда на някогашното немско училище, построена през 1935 г., от място за събиране на наркозависими в център на знание, духовност и култура, в място, където децата и младите хора намират всичко, което търсят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Квартала "Шести участък" в Габрово

Община Габрово участва с квартал "Шести участък", като партньор по проект "Синема", обхващащ 22 регионални и общински институции от Европа.

Проектът подпомага 8 града от Дунавския регион да обновят изоставени градски центрове или празни пространства, като използват потенциала на творческите индустрии и местните традиции.

Основната цел е да се създаде благоприятна среда за развитие на търговията на дребно и малкия бизнес в квартала.

За разработването и обогатяването на района с нови търговски дейности и творчески инициативи се търси помощта на креативните индустрии. Чрез поредица от инициативи се търси механизъм, чрез който той да стане предпочитано място за туристите, за правене на бизнес и за интересни арт събития.

Българска асоциация за алтернативен туризъм

Българската асоциация за алтернативен туризъм се състезава с проекта "Дунавски велосипедни маршрути", който обединява партньори от 9 европейски държави. Общата цел е да подобрят условията за велосипедния туризъм чрез създаване на стратегии, мрежа от велосипедни маршрути "DanuVelo", подобряване на инфраструктурата и различни инициативи за повишаване на интереса към велосипедния туризъм.

REGIOSTARS се организира ежегодно от Главна дирекция "Региони" на Европейската комисия от 2008 г. насам. През годините конкурсът се превърна в символ за отлични постижения за проекти, финансирани от ЕС, които демонстрират въздействието и приобщаването на регионалното развитие.

mediapool.bg