Кламер БГ - Новини: "Репортери без граници" разкритикува "политическия натиск" върху "Икономедиа"

"Репортери без граници" разкритикува "политическия натиск" върху "Икономедиа"

Общество

|
Пет, 22 Май 2020г. 21:39ч.
"Репортери без граници" разкритикува "политическия натиск" върху "Икономедиа"

Международната организация "Репортери без граници" критикува "увеличаващия се политически натиск" срещу медийната група "Икономедиа", която издава "Капитал" и "Дневник".

Поводът за това е внесеният от КПКОНПИ иск за отнемане на имущество на стойност 451 000 лева на съсобственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев и на съпругата му Галя Прокопиева, която е изпълинтелен директор на издателството.

"Този ход от страна на политически контролирани държавни органи има за цел да отклони общественото внимание от скандала с търговия с влияние в хазартния сектор и е отговор на журналистически разследвания, които разкриха неприятни истини за корупция в България“, пише в позицията, публикувана в Туитър от "Репортери без граници". В публикацията се казва още, че международната организация приветства "новината, че Европейската комисия ще продължи мониторинговия механизъм за България, тъй като няма никакъв прогрес в борбата с корупцията".

#Bulgaria @RSF_inter denounces the increasing political pressure against the main independent media group @economediabg, publisher of @CapitalBg and @dnevnik after private bank accounts and some private assets of CEO @galyapro & founder @IvoProkopiev were frozen pic.twitter.com/K0ZlKIqjiN

— RSF in English (@RSF_en) May 22, 2020

mediapool.bg