Кламер БГ - Новини: Рекордни цени за ръкописа на "Бохемска рапсодия" и пианото на Фреди Меркюри

Рекордни цени за ръкописа на "Бохемска рапсодия" и пианото на Фреди Меркюри

Общество

|
Четв, 07 Септ 2023г. 14:44ч.
Рекордни цени за ръкописа на "Бохемска рапсодия" и пианото на Фреди Меркюри

В първия ден на аукцона бяха продадени 59 вещи на Фреди Меркюри за над 12.2 милиона паунда Сн. ЕПА/БГНЕС

Пианото, на което Фреди Меркюри композира известната "Бохемска рапсодия" и други емблематични хитове на "Куин", беше продадено за над 1.74 милиона паунда (2.2 милиона долара) на търг за вещи, принадлежали на фронтмена на британската група, предадоха агенциите.

Въпреки че постигната цена беше малко под началната от 1.8 млн. паунда, това е рекорд за пиано на композитор, отбелязаха от аукционната къща "Сотбис" (Sotheby's), предаде "Би Би Си".

Хиляди артикули, които са принадлежали на Меркюри, бяха продадени по време на търга на живо в сряда, след като бяха изложени седмици наред преди това. Предстоят още няколко търга, включително провеждането на две сесии на живо.

По време на едноседмичния аукцион ще бъдат предложени общо 1469 предмета на Фреди Меркюри. За да отбележи събитието, фасадата на "Сотбис" е украсена с огромни мустаци в негов стил.

В първия ден на аукциона в сряда бяха купени 59 вещи на покойния фронтмен на "Куин" за над 12.2 милиона британски лири (15.4 милиона долара), съобщиха от "Сотбис". От там отбелязаха, че всеки е надминал първоначално обявената цена, с изключение на прочутото пиано.

Рекордните 2000 кандидати от 61 страни участваха лично, онлайн или по телефона в аукцона.

За ръкописа на "Бохемска рапсодия" - 1.3 млн. паунда

Ръкописът за емблематичния хит на "Куин" - "Бохемска рапсодия", написан собственоръчно от Фреди Меркюри, беше купен за 1.38 млн. паунда (1.7 млн. долара). От "Сотбис" бяха оценили документа на между 800 000 и 1.2 млн. британски лири.

Част от ръкописа на "Бохемска история" Сн. ЕПА/БГНЕС

Ръкописът съдържа 15 страници, изписани с молив и писалка върху хартия, на която е изобразена вече несъществуващата авиокомпания "Бритиш мидланд еъруейз". Той разкрива процеса на създаване на хитовото парче, което първоначално Фреди е възнамерявал да нарече "Монголска рапсодия".

Подобни бележки за музиката и текстовете на песни като "Don't Stop Me Now", "Somebody to Love" и "We Are The Champions" също са изложени за продажба на аукциона.

За емблематичната корона на Фреди – 635 000 паунда

Други предмети, които бяха продадени в сряда, включваха сребърна змийска гривна във викториански стил, която Меркюри носеше със сатенен костюм в цвят слонова кост в клипа към "Бохемска рапсодия". Покупката на гривната постави рекорд за най-високата цена, плащана някога на търг за бижу, притежавано от такава звезда, казаха от "Сотбис".

Вещи на Фреди Меркюри, сред кито и сребърната змийска гривна Сн. ЕПА/БГНЕС

Гривната беше продадена за 698 500 паунда (881 000 долара) – 100 пъти по-висока от първоначално обявената цена.

Мъж вдигна ръце над главата си в знак на победа и прегърна жената до себе си, след като купи обсипаната с кристали корона и червеното наметало от изкуствена кожа, които Меркюри носеше на сцената в края на всяко шоу по време на последното турне на "Куин" през 1986 г. Той придоби "царските" атрибути срещу 635 000 паунда (801 500 долара).

Короната, която Фреди Меркюри носи по време на последното турне на "Куин" през 1986 г. Сн. ЕПА/БГНЕС

Далеч над началната оценка от 15 000 – 25 000 паунда беше продадена и вратата на дома му в западен Лондон. За нея неизвестен купувач плати 412 750 паунда.

Роденият в Занзибар Фреди Меркюри имаше и голяма колекция от произведения на изкуството, сред които картини на Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Марк Шагал. Те украсяваха дома му в британската столица и сега също се продават, включително и последната картина, която купи месец преди да почине от СПИН на 45 години през 1991 г.

"Той обичаше аукционите"

Фреди Меркюри натрупа колекцията си, след като създаде лавина от хитове за "Куин". Парите, които получи, му позволиха да постигне мечтата си да живее във викториански стил, заобиколен от изискан безпорядък, казва неговата близка приятелка и някогашна годеница Мери Остин. На нея той завещава къщата и вещите си в западен Лондон след като почина.

Днес Мери Остин продава общо 1469 предмета от дома му в Garden Lodge на аукцон на "Сотбис", след като се грижи за тях повече от три десетилетия.

"Фреди Меркюри не се интересуваше от създаването на музей на живота си, той обичаше аукционите на "Сотбис", казва експертът по книги и ръкописи на аукционната къща Габриел Хийтън, цитиран от АФП.

По думит му Мери Остин вярва, че Фреди би одобрил тази разпродажба. Част от приходите ще отидат за различни благотворителни организации, включително Mercury Phoenix Trust и Elton John AIDS Foundation.

"Фреди ми липсва и до днес. Той беше прекрасен приятел, по-пълен с любов и живот от всеки, когото някога съм срещал, както и брилянтен изпълнител, чиято музика е вдъхновявала и развълнувала милиони хора по света", казва Елтън Джон в съобщение, прочетено в началото на аукциона.

"Той беше мил, щедър и забавен и е трагедия, че СПИН го отне от света твърде рано", добавя Елтън Джон.

mediapool.bg