Кламер БГ - Новини: Почина политологът и социолог Петър-Емил Митев

Почина политологът и социолог Петър-Емил Митев

Общество

|
Вт, 12 Септ 2023г. 18:01ч.
Почина политологът и социолог Петър-Емил Митев

Петър-Емил Митев бе един от видните български политически анализатори

На 87-годишна възраст почина проф. Петър-Емил Митев - съосновател и дългогодишен ръководител на Института по социология "Иван Хаджийски". Това съобщи организацията на фейсбук страницата си.

Проф. Митев бе учен от световна величина, общественик, визионер и вдъхновител на младите изследователи, посочват оттам.

Поклонението ще бъде на 14 септември от 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища, допълват от института.

Петър-Емил Митев е син е на биохимика проф. Иван Митев. Завършва философия в Софийския университет. От 1972 до 1988 г. оглавява Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС, смятан за едно от дисидентските гнезда по време на социализма. До 1999 г. е председател на Българската социологическа асоциация.

Преподава в Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 1988 г. Депутат във Великото народно събрание. Кандидат за национален омбудсман на България, предложен от НДСВ и подкрепен от ДПС при първите избори за омбудсман през 2004 г., но тогава бе предпочетен Гиньо Ганев.

Автор е на редица анализи за прехода у нас с фокус върху създаването на мафиотски и олигархични кръгове, вътрешно политически и геополитически анализи,

mediapool.bg