Кламер БГ - Новини: Излиза документалният сборник "Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад (1944-1991)"

Излиза документалният сборник "Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад (1944-1991)"

Общество

|
Вт, 25 Май 2021г. 13:23ч.
Излиза документалният сборник "Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад (1944-1991)"

Излиза документалният сборник

Комисията по досиетата в партньорство с Нов Български университет ще представят на 28 май документалния сборник "Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад 1944–1991 г.". Това е петдесет и третото издание от поредицата "Из архивите на ДС", съставен е изцяло от материали, съхранявани в Централизирания архив на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предложената тема представлява несъмнен обществен и изследователски интерес, особено сега, когато Европа се опитва да намери отговори на най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам. Публикуваните документи дават възможност да се вникне в проблематиката не само през призмата на Държавна сигурност, но и през очите на завърналите се бегълци от Запад и техните разкази пред следствието.

Книгата не просто ще обогати наличната вече литература по въпроса за българската емиграция през указания период, а ще насочи вниманието към един почти непознат и неизследван задълбочено проблем – този за бежанските лагери, съобщават от Комисията по досиетата.

Сборникът ще бъде представен в НБУ на 28 май 2021 г. от 11.20 ч. в Корпус 1, Аула. Входът е свободен.

Представянето ще бъде част от Общоуниверситетски семинар "Българска памет и съвест за тоталитарната държава – исторически и юридически разказ", организиран от Департамент "Право" на НБУ.

Модератор:

проф. д-р Веселин Вучков

Участници:

Евтим Костадинов – председател на Комисията по досиетата,

Екатерина Бончева – член на Комисията,

проф. д-р Екатерина Михайлова,

проф. дн Райна Николова, студенти.

Комисията по досиетата в партньорство с Нов Български Университет Департамент " Право" Ви канят на представянето на документалния сборник "Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад (1944-1991)" ;

Комисията по досиетата

в партньорство с

Нов Български Университет

Департамент " Право"

Ви канят на представянето на документалния сборник

"Държавна сигурност и бежанските лагери

на Запад (1944-1991)"

Представянето ще се състои на 28 май 2021 г. от 11.20 часа,

Корпус 1, Аула

/вход свободен/

mediapool.bg