Кламер БГ - Новини: България строи църква в Лондон и купи храм в Щутгарт

България строи църква в Лондон и купи храм в Щутгарт

Общество

|
Ср, 13 Септ 2023г. 18:14ч.
България строи църква в Лондон и купи храм в Щутгарт

Държавата е платила 642 054 евро за храма

Българската православна църква строи храм в Лондон и купува друг в Щутгарт. Това става ясно от решение на Министерския съвет, одобрено на заседанието на правителството в сряда.

Общо са одобрени 6 311 800 лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет. Средствата се разпределят за различните вероизповедания у нас.

За православната църква - 5.5 млн. лв.

Най-много пари - получава Българска патриаршия. За текущи и капиталови разходи тя ще получи допълнително 2.9 милиона лева.

За ремонт на оградата на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" са предвидени 1.3 милиона лева.

За изграждането на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон се отпускат 800 000 лева. В момента в британската столица има малка църква "Св. Иван Рилски", която миналата година беше разтърсена от скандал. Причината беше отстраняването на ставрофорен иконом Симеон Илиев след 30 години служба. Българи дори протестираха пред сградата на посолството ни в Лондон.

На негово място Българска патриаршия назначи отец Добромир Димитров. Поводът за смяната беше, че отец Симеон получи инсулт, от който не успя да се възстанови и да поднови богослуженията в храма.

Българският храм в Лондон Сн. БПЦ

От прессъобщението на правителството не става ясно дали 800 000 лева се отпускат за разширяване на съществуващата църква, която сега е малък параклис.

Отделно правителството отпуска други 500 000 лв. за придобиване на храм "св. св. Кирил и Методий" в Щутгарт.

Сделката за покупката на черквата беше договорена в края на юни между Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монсеньор Кристиан Хермес от Диоцеза на Ротенбург - Щутгарт на Католическата Църква. Двамата подписаха договор за покупко продажба на храм "Св. Бонифаций" в Щутгарт, който вече се казва "св. св. Кирил и Методий".

Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения между Западно- и Средноверопейска епархия и Католическата Църква, храмът беше предложен за закупуване на митрополията в Берлин за сумата от 642 054 евро, съобщи тогава Българската православна църква.

Според тяхното съобщение цената е в пъти занижена от средните за района, тъй като Западно- и Средноевропейска епархия е гарант за продължаване на съществуването на храма като такъв. Имотът е на площ от 1265 кв. м, която включва храм, прицърковна къща и зала. Покупката се финансира изцяло с пари от бюджета, като сега се отпуска остатъкът от сумата за допхлащане.

Допълнителните финансови средства са необходими за създаване на възможност на многобройните поклонници от страната и чужбина при съвременни условия да задоволяват своите религиозни нужди, аргументира се правителството.

Освен това ще бъдат създадени съвременни условия за обучение на средни богословски кадри. Проблемът с липсата на попове в малките населени места е огромен. Обикновено един поп обслужва понякога десетина села в една община.

С отпускането на пари за храмове в чужбина се дава възможност за удовлетворяване на религиозните потребности на българите, живеещи и работещи в Германия и Великобритания, посочват от Министерския съвет.

За мюсюлманите - 811 800 лева

За мюсюлманското вероизповедание се отпускат 500 000 лв. за текущи разходи.

За ремонта на старата Куршумлу джамия в Пазарджик се дават още 311 800 лв.

Обезпечаването на текущи разходи и ремонт на джамията в Пазарджик се прави с цел да се осигурят духовници за обслужване на хората, изповядващи исляма в България, се казва в правителственото съобщение.

mediapool.bg