Кламер БГ - Новини: Обновената сграда на Френския институт в столицата ще бъде открита в петък

Обновената сграда на Френския институт в столицата ще бъде открита в петък

Общество

|
Пон, 13 Ян 2014г. 19:01ч.
Обновената сграда на Френския институт в столицата ще бъде открита в петък

Сградата на Френския институт в България ще бъде официално открита на 18 януари от 18.00 ч., съобщиха от френското посолство в понеделник.

Предвидено е на откриването да присъстват делегираниият министър за европейските въпроси към френския министър на външните работи Тиери Репантен, министърът на културата Петър Стоянович, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан.

Настаняването на Френския институт в България в някогашната сграда на Френския алианс увенчава с успешен край многогодишните преговори и потвърждава волята на върховните български и френски институции да отбележат нов етап в двустранните отношения и да работят за укрепването на културното и университетското сътрудничество между двете страни, се отбелязва в съобщението на посолството.

Сградата на пл. "Славейков" 3, в която се е помещавал Френският алианс, е открита през 1925 г. През 1957 г. тя официално се превръща в Център за изучаване на чужди езици в София. Вече ще бъде седалището на Френския институт в София, открит в София през 1991 г.

Сградата е обявена от Националния институт за паметниците на културата за паметник на недвижимото културното наследство и е реставрирана с мащабни строителни работи, започнали през 2012 г.

Прочутата зала е реставрирана и в нея ще могат да се организират дебати и колоквиуми, прожекции на филми, театрални пиеси и концерти на класическа и модерна музика.

В сградата ще се помещават всички отдели на Френския институт в България (културното, научното, университетското и институционалното сътрудничество, както и сътрудничеството в областта на средното образование), езиковите курсове и медиатеката.

По време на престоя си в България е предвидено френският министър да има политически разговори с президента, министър-председателя и членове на правителството. Той ще председателства и честванията по случай 25-та годишнина от официалното посещение на френския президент Митеран в България. Тиери Репантен ще посети най-значимите музеи и сгради в българската столица.

След официалното откриване на сградата на 18 януари, от 19.00 ч. в залата на Френския институт в България ще бъде показана пиесата "Премеждията на една чужденка с български корени", написана, режисирана и изпълнена от френската актриса от български произход Елизабет Мазев.

mediapool.bg