Кламер БГ - Новини: Обама забрани подслушването на съюзнически лидери

Обама забрани подслушването на съюзнически лидери

Свят

|
Пет, 17 Ян 2014г. 19:15ч.
Обама забрани подслушването на съюзнически лидери

Президентът на САЩ Барак Обама обяви в петък забрана на шпионажа срещу лидерите на близки приятелски и съюзнически страни и ограничаване на събирането на телефонни данни за американците. Това става чрез серия от реформи, предизвикани от разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, предаде Ройтерс.

Изнесените от Сноудън данни за подслушването на лидери на много държави, сред които германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Бразилия Дилма Русеф, доведе до усложняване на дипломатическите отношения на САЩ с тези държави.

Обама заяви в реч в министерството на правосъдието, че програмата ще бъде прекратена "такава, каквато е". Според него, служителите на разузнаването не са злоупотребявали съзнателно с програмата, за да нарушават тайната на личния живот, предаде Асошиейтед прес.

В същото време Обама смята, че критиците на програмата са били прави да твърдят, че без подходящи защитни мерки, данните може да бъдат използвани за получаване на повече информация за личния живот на американците.

Съгласно обявените от американския президент реформи, на спецслужбите на САЩ ще бъде разрешено да провеждат електронен шпионаж, но само в интерес на националната сигурност и предотвратяване на терористични атаки, интелектуална кражба, военни или кибер заплахи, както и за превенция на транснационална организирана престъпност,.

Предвижда се в Държавния департамент да има координатор по въпросите, свързани с електронното разузнаване. Също така в рамките на една година американските разузнавателни служби трябва да изготвят доклад с предложения за преход от масово към целево подслушване и събиране на данни.

mediapool.bg