Кламер БГ - Новини: ООН оттегли поканата към Иран за преговорите за Сирия

ООН оттегли поканата към Иран за преговорите за Сирия

Свят

|
Вт, 21 Ян 2014г. 14:50ч.
ООН оттегли поканата към Иран за преговорите за Сирия

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун оттегли поканата към Иран за участие в мирните преговори за Сирия тази седмица в Швейцария, след като Техеран обяви, че не подкрепя постигнатото през 2012 г. споразумение за политически преход в Сирия, което е основа за преговорите, съобщиха световните агенции.

"При положение че той (Иран) избра да остане извън основната договореност, (Бан Ки-мун) реши, че еднодневната среща в Монтрьо ще се проведе без участието на Иран", каза говорителят на ООН Мартин Несирки.

Несирки заяви, че Бан "продължава да призовава Иран да се присъедини към глобалния консенсус зад комюникето от Женева".

Техеран обвини ООН, че е оттеглила поканата си към него под натиск.

"Съжаляваме, че генералният секретар Бан Ки-мун оттегли поканата под натиск", заяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф. Той отбеляза, че решението е "достойно за съжаление и че Бан нямаше куража да посочи истинските причини за оттеглянето на отправената от него покана".

"Бях ясен в многобройните ни телефонни разговори (с генералния секретар на ООН преди отправянето на поканата), че Иран няма да приеме предварителни условия, за да участва в (мирната конференция за Сирия)", каза Зариф.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира от своя страна, че се надява след "Женева-2" да започнат преговори на какви условия да отговаря преходният период в Сирия.

"Надяваме се, че след утрешната церемония такива преговори ще започнат", каза той,

По думите му сирийците сами трябва да вземат решение за създаването на преходен ръководен орган, каза ръководителят на руската дипломация.

"Ключът към подхода на страните участнички в първата конференция в Женева, където бе прието комюникето, е фразата, че тези договорености, включително формирането на преходен управляващ орган, трябва да бъдат постигнати на основата на взаимно съгласие между правителството и опозицията", допълни министърът.

Той определи оттеглянето на поканата към Иран за грешка, но отбеляза, че нищо катастрофално не е станало.

Лавров нарече "лукава" формулировката на генералния секретар на ООН, че е принуден да оттегли поканата към Иран, тъй като той "не споделя принципите за уреждане на конфликта, заложени в Женевското комюнике". В резултат, според руския министър, се е получила ситуация, при която онези страни, които поставят предварителни условия като смяна на режима в Сирия, ще бъдат внушително представени сред поканените.

Вестник "Вашингтон пост" коментира, че "пазарлъците" кой да участва в преговорите и при какви условия са засенчили и без това скромните очаквания за срещата, която малцина се надяват да доведе до бързото напускане на сцената от президента Башар ал Асад.

Британското издание "Индипендънт" посочва от своя страна, че започващата в сряда конференция "Женева-2" е рядка възможност за деескалация на конфликта в Сирия, но дипломатическата прелюдия към нея е показала скритите рискове.

mediapool.bg