Кламер БГ - Новини: ОИСР: Имиграцията от Източна Европа е полезна за ЕС

ОИСР: Имиграцията от Източна Европа е полезна за ЕС

Европа

|
Пон, 13 Ян 2014г. 17:55ч.
ОИСР: Имиграцията от Източна Европа е полезна за ЕС

Имигрантите от Източна Европа са от полза за Европейския съюз, тъй като те заемат работни места, които иначе биха останали незаети, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от руското онлайн издание "РБК".

"По правило един имигрант от Източна Европа не живее дълго време на гърба на британските или германските данъкоплатци и бързо си намира работа", се посочва в доклада. Според авторите на изследването мигрантите намаляват дела на безработицата в тяхната страна по произход, тъй като се преселват в Западна Европа и заемат работни места, които не са привлекателни за местните граждани.

Изследването сравнява трудовата имиграция от южните държави членки на ЕС със страните, които не участват в еврозоната. Гражданите от Южна Европа намират работа по-трудно, тъй като по-доброто образование и по-високата им квалификация ги подтиква да не приемат каквато и да е работа, посочват експертите на ОИСР.

Гражданите на страни от Източна Европа обаче по принцип не стоят със скръстени ръце, дори и да са получавали социални помощи в собствената си страна. Според ОИСР през 2011 - 2012 г. 76 процента от румънците и българите в трудоспособна възраст, които са емигрирали във Великобритания, са си намерили работа. Делът на гражданите на двете страни, емигрирали в Германия, е 62 процента, отбелязва изследването.

Според друго изследване на ОИСР приносът на имигрантите от ЕС за икономическия растеж на Великобритания представлява 1,02 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

mediapool.bg