Кламер БГ - Новини: Няма гаранции срещу бъдещи злоупотреби с подслушването

Няма гаранции срещу бъдещи злоупотреби с подслушването

България

|
Четв, 02 Ян 2014г. 11:51ч.
Няма гаранции срещу бъдещи злоупотреби с подслушването

Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства ще засили контрола върху прилагането им, но той ще е по-скоро документален и не може да се гарантира, че няма да има злоупотреби и в бъдеще, каза в четвъртък ръководителят на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков пред БНТ.

"Бюрото ще контролира по-скоро документално, отколкото непосредствено, защото това е невъзможно. Не може да се даде 100% гаранция, че в бъдеще няма да има злоупотреби със специални разузнавателни средства така, както полицията и прокуратурата не могат да гарантират, че в нашата страна няма да има престъпност”, обясни Рашков.

По думите му, единствена гаранция, че органът е независим, e, че не е подчинен на нито една политическа сила. През 2009 година Рашков беше назначен от тройната коалиция за ръководител на тогавашното бюро за контрол върху подслушването, но реално не успя да свърши нищо. ГЕРБ дойде на власт и бюрото бе закрито като политически орган. Сега БСП и ДПС отново създадоха това бюро и отново назначиха следователя за негов шеф.

Рашков не даде коментар, а само преповтори тезата, че отлагането на финансова обосновка на СРС-тата с една година е политически въпрос, причинен от липсата на подготовка за това в изпълнителната власт.

Позитивната промяна в контрола и прилагането им Рашков аргументира с невъзможността вътрешният министър да влияе и да прокарва политика през подслушването.

"Службата е извадена от МВР и председателят не е подчинен на министъра на вътрешните работи. Така, че се заложи една сравнително по-голяма гаранция за независимост на тази служба. Министърът на вътрешните работи не би могъл еднолично да разпорежда, да контролира и да прокарва някаква своя политика в процеса на прилагане на СРС", каза Рашков.

Той припомни и случая в Горна Оряховица и подслушваните лекари, които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов набеди за убийци на новородено, след като прочете СРС-та от парламентарната трибуна.

"Аз не си спомням в някоя друга държава някой политик да си е позволявал подобна волност. Много хора не разбират значението на резултатите, които се получават със СРС-та, правната им стойност. Само въз основа на тях не би могло да бъде осъдено нито едно лице – такъв е законът. Така, че и да опитаме да усилим тяхното правно значение чрез прочитане в пленарна зала, няма да има никакъв ефект от това. Би се постигнал обаче някакъв политически ефект, който може би тогава беше търсен чрез парламентарната трибуна", каза Рашков.

mediapool.bg