Кламер БГ - Новини: Няколко столични квартала срещу изсичането на дървета в резиденция "Бояна"

Няколко столични квартала срещу изсичането на дървета в резиденция "Бояна"

България

|
Нед, 12 Ян 2014г. 16:43ч.
Няколко столични квартала срещу изсичането на дървета в резиденция "Бояна"

Жители на няколко столични квартала са протестираха в неделя срещу започналото ново изсичане на дървета в резиденция "Бояна", съобщиха от Коалиция за устойчиво развитие, цитирани от БТА.

На мястото на парка трябва да бъде построен стадион на Български футболен съюз със средства на УЕФА и Мишел Платини. Част от терена принадлежи на частни собственици, който не е отчужден и за който те не са получили обезщетение. Само на километър е защитената природна забележителност Боянски водопад и защитената световна културна забележителност Боянска църква, се посочва в съобщението.

Жителите на кварталите "Бояна", "Бъкстон", "Манастирски ливади", "Драгалевци", "Горубляне" и "Павлово" не са съгласни общинската администрация да променя жизнената им среда, без консултации с тях и в нарушение на българските закони, на европейските директиви и на Орхуската конвенция, по която България е страна, отбелязват от Коалиция за устойчиво развитие.

"Теренът е предоставен от спортния министър Свилен Нейков, отказът от екооценка е осигурен от инспекцията на Нона Караджова, рязането на дърветата е одобрено от общинската комисия по околна среда начело с Лорита Радева и е процедирано от главния архитект Петър Диков", се казва в съобщението.

Инвестиционното предложение за строеж на стадион е било подписано и депозирано в българските институции за разрешение от президента на БФС Борислав Михайлов.

Срещу нарушенията са внесени жалби от неправителствени организации.

Протестът на гражданите ще продължи следващата седмица, като този път ще се премести от вратите на Резиденция "Бояна" под прозорците на столичния кмет Йорданка Фандъкова на "Московска" 33 до спиране на незаконната сеч и незаконния строеж, посочват от Коалицията.

mediapool.bg