Кламер БГ - Новини: Новото онкоотделение в Стара Загора e оборудвано с техника за щадящо лечение

Новото онкоотделение в Стара Загора e оборудвано с техника за щадящо лечение

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 16:20ч.
Новото онкоотделение в Стара Загора e оборудвано с техника за щадящо лечение

Новото отделение на Комплексния онкологичен център в Стара Загора, оборудвано с техника от най-ново поколение, ще започне да приема пациенти до два месеца, съобщиха от общинския пресцентър.

Отделението е оборудвано с мултимодален линеен ускорител, чийто начален капацитет е около 220 пациенти годишно, а броят им поетапно ще се увеличава.

Модерната апаратура дава възможност за облъчване на туморите в човешкото тяло, без да се нарушава функцията на органите, обясни управителят на отделението д-р Петьо Чилингиров. По думите му, това ще спомогне за постигането на по-добро качество на живот на болните, по-добра поносимост към лечението, както и по-големи шансове за оцеляване.

Очаква се скоро отделението да получи и лиценз за лечение с източници на йонизираща радиация, а медиците, които ще работят в него, ще преминават през специално обучение.

Новото звено ще обслужва население от над 525 хил. души, жители на Старозагорска и Сливенска област. То беше обновено с 6.8 млн. лв. от оперативната програма "Регионално развитие".

Предстои центърът да кандидатства пред НЗОК за финансиране по две нови пътеки за високотехнологично лечение.

mediapool.bg