Кламер БГ - Новини: Новогодишните бомбички разместили бездомните кучета в София

Новогодишните бомбички разместили бездомните кучета в София

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 18:16ч.
Новогодишните бомбички разместили бездомните кучета в София

Гърмежите покрай Коледните и Новогодишните празници са разместили обитанията на бездомните кучета в София. Това съобщи Манол Нейков, директор на общинското предприятие "Екоравновесие" при отчета на дейността си за последните два месеца на 2013 г.

"Новогодишните бомбички разместиха бездомните кучета в София. Звънят хора и питат: "Къде са кучетата, които храних пред блока? Да не сте ги прибрали?", а ние им отговаряме: "Чакайте ги. Ще се върнат след няколко дни.", каза Нейков.

Той отчете все по-добри резултати в борбата с бездомните четириноги, които от центъра на София почти изчезнаха. Нейков припомни данните от преброяваните на "Четири лапи", според което за две години бездомните кучета са намалели от 9241 до 6635.

Проблемът остава предимно в ромските квартали, където кучетата все още били много. За решаването му са ангажирани пастори от евангелистката църква "Филаделфия", които обясняват на ромите предимствата от кастрирането на кучетата им. Така само за месец вече са кастрирани 60 кучета от кв."Факултета".

"Отначало хората изразяват несъгласие, но след няколко дни от църквата ни се обаждат да отидем да приберем 5 до 10 животни наведнъж", каза Нейков. Евангелистите от години работят в ромските махали и им е по-лесно да разговарят с хората там, защото ги познават. Досега от "Екоравновесие" не успявали в опитите си да намалят популацията на кучета в тези райони, но с помощта на пасторите се надяват да обърнат тренда на популацията на животните.

Наред с образователните уроци, евангелистите обяснявали на ромите, че не е редно да развъждат животни и после да ги изоставят. Обяснявали им, че е важно да си ваксинират кучетата против бяс, както и да ги обезпаразитят и кастрират. Освен с обиколки през делничните дни пасторите прокарвали тези идеи и по време на съботно-неделните молитви.

Намалели са случаите на извозване на кучета от съседни на София общини, отчете още Манол Нейков. През последните две години от "Екоравновесие" се оплакваха, че от бусове се изсипват по десетина кучета на курс по кварталите, като подозренията им бяха, че това са умишлени действия. Дори беше подаден сигнал до прокуратурата, от който все още няма резултат.

Увеличава се милосърдието и сред хората, като расте броя на осиновените бездомни четириноги, отчете още Манол Нейков. През изминалата година 600 улични кучета са си намерили стопанин, което е с една трета повече спрямо 2012.

Според Нейков увеличените осиновявания се дължат на открития миналата година приют за бездомни кучета в Горни Богров, който предстои да бъде разширен двойно през тази година. Така около 2000 песа ще намерят подслон в приюта.

През ноември са заловени 471 кучета по софийските улици, а през декември – 376. Те са кастрирани в центровете в Сеславци, Горни Богров и Банкя.

Разходите на общинското предприятие "Екорвновесие" за ноември са близо 151 хил.лв., а през декември – 161 хил.лв.

mediapool.bg