Кламер БГ - Новини: Новият шеф на БОРКОР обяви критиките на ЕК за справедливи

Новият шеф на БОРКОР обяви критиките на ЕК за справедливи

България

|
Четв, 23 Ян 2014г. 15:32ч.
Новият шеф на БОРКОР обяви критиките на ЕК за справедливи

Оценката на Европейската комисия за работата на Центъра за превенция на корупцията по високите етажи на властта, известен като БОРКОР, е очаквана, справедлива и отговаря на реалностите за състоянието на центъра и неговата работа, коментира в четвъртък новият шеф на звеното и бивш депутат от БСП Бойко Великов. Оценката на комисията бе, че конкретни резултати от работата на БОРКОР досега няма.

Въпреки че прие оценката, Великов не каза нищо конкретно за кадрови промени в звеното. Той замести на поста Елеонора Николова, която бе назначена от ГЕРБ, а новите управляващите решиха да я оставя в БОРКОР като заместник-председател.

Бойко Великов напомни, че работата на създаденото по времето на ГЕРБ звено за анализи по корупционни въпроси, е глътнала досега малко над 10 милиона лева. Голяма част от парите са отишли за компютри и сървъри (7.5 милиона лева), а 2.8 милиона лева е струвала издръжката на администрацията за последните 3 години.

Великов коментира, че тези пари могат и да бъдат оправдани само с конкретни резултати, които на този етап липсват.

Той каза, че проектът ще стане напълно функционален в края на февруари и ще е готов да започне да прави анализи на законодателството с цел да се открият корупционни ниши.

По думите му корупцията изисква последователен и системен подход, независимо от промените, които настъпват във властта. "Корупцията няма цвят. Необходимо е реформиране на центъра, за да отговори той на очакванията, но в него има потенциал – и професионален, и аналитичен, който трябва да се използва", каза Великов и потвърди, че центърът няма да се закрива.

mediapool.bg