Кламер БГ - Новини: Новият градски прокурор: Внасяме до дни второто дело срещу Цветанов

Новият градски прокурор: Внасяме до дни второто дело срещу Цветанов

България

|
Пон, 27 Ян 2014г. 09:47ч.
Новият градски прокурор: Внасяме до дни второто дело срещу Цветанов

До няколко дни в съда ще бъде внесено второто дело срещу зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, по което той е обвинен за присвояване. Това заявява пред в. "24 часа" новоназначеният градски прокурор на София Христо Динев.

Той коментира, че няма намерение да сменя наблюдаващи обвинители по знакови дела, както и, че целта му е разследванията да не се бавят по субективни причини.

"Тези, за които има обективни пречки да продължат, следва да се обясняват ясно на обществото, за да не остават съмнения, че се бавят по причини, нямащи нищо общо с правото. В много от случаите разследванията зависят от съдебни поръчки, експертизи, вещи лица, преводачи, тълковници – това е невидимата част от процеса, която често е ключова за крайния резултат", обяснява Динев.

Запитан за мнението му за обявения миналата седмица пореден критичен доклад на Европейската комисия за напредъка на България, ръководителят на Софийската градска прокуратура е лаконичен: "Докладът е обективен и похвален за държавното обвинение, но за 1 г. – когато е следващият мониторинг – ще трябва да защитим гласуваното ни доверие".

По повод върнатото от Градския съд дело за бюлетините в Костинброд, Динев уточнява, че не фактът, че печатницата е надпечатала над 350 000 бюлетини е облагата за фирмата, а това, че обвиняемият по казуса бивш главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков не е осъществил контрол "за изготвяне, съхранение и транспортиране е от полза за фирмата".

mediapool.bg