Кламер БГ - Новини: Новите флашки се оказаха кьорфишек, преписката е прекратена

Новите флашки се оказаха кьорфишек, преписката е прекратена

България

|
Вт, 21 Ян 2014г. 18:27ч.
Новите флашки се оказаха кьорфишек, преписката е прекратена

Последният скандал, предизвикан от информация на в. "Галерия" за аудиозапис от тайна среща между Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков, предшествала "размразяването" на движението на експрезидента АБВ, засега се оказва кьорфишек.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, огласено във вторник, в което разследващите заявяват, че преписката за незаконно подслушване, образувана по сигнал на Борисов, е прекратена.

"С писмо до главния прокурор на Р България и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" главният редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова заявява, че източниците на информация, с която тя разполага, не са предоставили документация или записи на разговори между лицата Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков. Поради това г-жа Патрашкова не е в състояние да предаде данни на компетентните органи", информират от държавното обвинение.

По тази причина започнатата в Софийската районна прокуратура преписка по случая вече е прекратена и ако не се появят нови обстоятелства по скандала, тя едва ли някога ще прерасне в досъдебно производство.

Интересното в случая е, че самата Патрашкова твърдеше пред Нова телевизия само преди седмица, че в редакцията на вестника се пазел аудиозапис от среща на Борисов с Първанов и Румен Петков сравнително отскоро. Тогава тя заяви и че няма намерение да пуска засега аудиозаписа, за да останела дискусията "на политическо и морално равнище". Друг важен момент в случая е, че в рамките на проверка Патрашкова няма качеството на свидетел и съответно не е заплашена от обвинение при евентуално лъжесвидетелстване.

Междувременно и тримата забъркани в скандала вкупом отрекоха да са участвали в подобна среща, но пък с половин уста признаха, че всъщност са се чували и виждали по различни поводи.

Първанов заплаши, че ще заведе частно дело срещу в. "Галерия", отбелязвайки патетично, че известният скандал с фалшивата партийна книжка на Стефан Софиянски бил като "детска песничка в сравнение с тази ария на клеветата, която в момента се разгръща".

Бившият президент потвърди и във вторник пред бТВ, че ще заведе иск срещу вестника и автора на тази публикация. Добави и че си е говорил с Борисов по телефона "от дъжд на вятър" - "за рождени дни, ей такива протоколни неща..."

"Ако има запис на мой разговор с Първанов и Борисов, в който говорим за проекта АБВ, ще отида да гледам кокошки на село", закани се и Румен Петков в разгара на скандала. А само преди ден заради проекта "АБВ" той се оттегли от ръководния пост на организацията на БСП в Плевен.

Борисов пък в същия тон се зарече, че не се е виждал с Първанов, откакто той е напуснал президентския пост: "От поне година и половина или две, когато той напусна президентството – в този период между клетвата на Росен Плевнелиев и Георги Първанов, той ме покани на кафе, отидох до неговата вила, говорихме и оттогава не само в Банкя, в хижи, вкъщи, на луната, под земята, в метрото, в банята, в тоалетната ми, не съм се срещал с Първанов".

Скандалът около флашките, чието съществуване засега остава неясно, обаче предизвика и изненадващи обяснения на тримата набедени в тайна срещи, че все пак са имали някакви контакти. Румен Петков призна за своя среща с Борисов, посветена на проекта АЕЦ "Белене", която се е провела преди около три месеца..

"За "Белене" той (Борисов - бел. ред.) ме увери, че ако има чуждестранен инвеститор, който поема всички разходи по изграждането, групата на ГЕРБ ще го подкрепи. Гордея се с този разговор. Това стана преди няколко месеца... Затова информирах премиера Пламен Орешарски - преди и след срещата", каза Петков.

В кълбото от обяснения влезе и Орешарски, който опроверга Петков, отбелязвайки лаконично: "Аз съм се виждал няколко пъти с г-н Румен Петков и не бих могъл да ви разказвам какво точно сме си говорили. Никога не сме говорили за негови срещи с г-н Борисов".

mediapool.bg