Кламер БГ - Новини: Новите окупатори на Ректората завладяха цялата сграда

Новите окупатори на Ректората завладяха цялата сграда

България

|
Нед, 26 Ян 2014г. 15:23ч.
Новите окупатори на Ректората завладяха цялата сграда

Охраната на Ректората на СУ бе изгонена от студентите, които окупираха сградата преди едно денонощие, предаде Дарик в неделя. Окупаторите обаче допуснаха провеждането на изпит за съдии в сградата на учебното заведение.

От ръководството на университета изразиха притеснението си за имуществото в сградата, което е с много висока стойност, както и за организацията на изпитния и учебния процес, които не могат да бъдат изцяло пренасочени към другите сгради на университета. Зам.-ректорът Милена Стефанова се е опитала да води разговори с окупаторите в неделя сутрин, но не е била допусната в сградата. Пред Дарик протестиращи студенти потвърдиха, че сред тях има и представители на други висши учебни заведения.

Въпреки заканата си да не допускат занятия в сградата на Ректората, тази сутрин окупаторите все пак позволиха да се проведе изпит за съдии. Затова пък накараха охраната да се махне, като двама от охранителите си тръгнаха към 10:30 ч.

"Нямаше използване на сила, но си тръгваме, защото те ни казаха да напуснем и това е. Всичките ни накараха на напуснем, за да не става каквото не трябва. Сред студентите има такива, които не са от Софийския университет. 50 на 100 са от други вузове. Идват и казват: "Напускайте!" Това е детска работа. И ние да не правим гафове, напуснахме", обясниха хора от охраната пред Дарик.

В сградата не е допусната и доц. Милена Стефанова, която се е опитала да разговаря с окупаторите и да им занесе храна и вода. Като зам.-ректор по учебната дейност доц. Стефанова е искала да обясни на окупаторите, че не е възможно изцяло изпитният процес в започващата след дни сесия да бъде преместен в останалите сгради на университета.

Един от студентите, окупирали сградата, обясни как спокойно са отстранили охраната.

"По-скоро изведохме хората, защото на практика вече няма какво да се охранява", каза пред Дарик Манол Глишев. "Няма студенти, няма преподаване. Въпросът е, че за момента сградата е абсолютно спокойна, нищо не се случва", каза Глишев.

Студентът каза още, че не може да се говори за изгонване на охраната, защото неин представител си стои в сградата. "Полковник Бъчваров, шеф на охраната, е тук, в сградата, а той в момента си е в стаята. Има възпитаници на Софийския университет, възпитаници на няколко други университета. От време на време идват отвън хора, които ни подкрепят, носят ни храна. Останалото са студенти", допълни Глишев.

Охранителите, които си тръгнаха, заявиха, че в сградата има около 40-50 души, според Глишев - хората са повече: между 70 и 80 души.

Остава неясна позицията на Ранобудните студенти, които през есента окупираха университета, а към края на годината прекратиха протеста като изчерпал потенциала си. Основните искания тогава бяха за оставка на правителството. Сега новите протестиращи, част от които са били и на предишния протест, поставят и още едно искане - оставка на ректора проф. Иван Илчев.

Пред Дарик проф. Илчев заяви, че в сградата има и хора, които не са студенти в университета, а и като цяло броят на окупаторите е минимален. Те са били десетина души сутринта при първия разговор на Илчев с тях: "Не е протест на студентите от Софийския университет дотолкова, доколкото в него участва една нищожна част от студентите в СУ. Днес сутринта в университета имаше десетина души, от които не всички са наши студенти", каза ректорът пред Дарик.

А пред БНР проф. Илчев предупреди, че ръководството на университета ще изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров прокуратурата да вземе отношение по окупацията, защото, по думите му в "университета има и хора, които не са негови студенти, а се разпореждат".

mediapool.bg