Кламер БГ - Новини: Нова специалност и студенти от Кипър и Катар във ВВМУ

Нова специалност и студенти от Кипър и Катар във ВВМУ

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 10:46ч.
Нова специалност и студенти от Кипър и Катар във ВВМУ

133-godini-morsko-uchilishte

133 години от създаването си отбелязва днес ВВМУ “Никола Вапцаров”. По случай празника бяха положени цветя на Алеята на преподавателя, след което в аулата се проведе тържествен концерт.

На тържеството присъстваха много официални гости, сред които контраадмирал Чеслав Дърч – началник на Военноморската академия на Полша в Гдиня, контраадмирал Йоанис Майстрос – началник на Военноморската академия на Гърция в Атина, депутатите Борислав Гуцанов и Пламен Манушев, които са възпитаници на училището, районни кметове от Варна, представители на държавната и местната власт, на морски институции и обществени организации, приятели на Морското училище. В концертната програма участваха представителният ансамбъл на въоръжените сили на Република България и ученици от ЧЕУ„Малкият принц”.

Началникът на ВВМУ “Никола Вапцаров” кап. I ранг проф. д. в. н. Боян Медникаров разкри, че се открива нова специалност. “Нарича се “Информационни и комуникационни технологии в морския транспорт”. Тя ще запълни една ниша, свързана с необходимостта за повече IT специалисти към морския транспорт. С нея променяме акцента на една от специалностите ни – “Корабна и радио електроника”. Ще бъде приета група от 25 човека тази есен. Обявен е вече приемът, набират се кандидати”, каза Медникаров.

Той разкри още, че към момента във ВВМУ учат студенти от шест националности, а съвсем скоро ще има такива от Кипър и Катар.

През месец март предстои одит. Ще бъде направена проверка за това дали варненското учебно заведение отговаря напълно на изискванията на променената конвенция за подготовка и усъвършенстване на морски кадри. “Подготвили сме се, направили сме някои промени в учебно-плановата документация. Беше създадена и нова учебно -материална база”, поясни още Медникаров.

В момента във ВВМУ “Никола Вапцаров” има 2650 студенти и 120 курсанти.

Началникът на учебното заведение разкри още, че съвместната работа с полската и гръцката академии върви много добре, пише “Петел”. “През тази година благодарение на подкрепата на колегите от Полша четирима наши курсанти проведоха стаж – двама на борда на техния учебен кораб “Водник”, и двама на ветрохода “Искра”. В момента планираме обмена на преподаватели и на курсанти за следващата учебна година. Очакваме и представители на полската военноморска академия да участват в нашия лагер тук през лятото”, каза Медникаров.

Maritime.bg – България