Кламер БГ - Новини: Нидерландия официално поиска европейска мисия у нас заради Шенген, ЕК прие

Нидерландия официално поиска европейска мисия у нас заради Шенген, ЕК прие

Европа

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 18:22ч.
Нидерландия официално поиска европейска мисия у нас заради Шенген, ЕК прие

Нидерландия официално поиска европейска мисия у нас заради Шенген, ЕК прие

Европейската комисия изрази днес готовност да организира нова мисия за проверка на фактите в България, свързана с Шенген, по искане на Нидерландия. Това се посочва в отговор на комисията на въпрос, зададен от БТА.

Потвърждаваме, че Нидерландия поиска допълнителна проверка в България, посочи говорителят на ЕК Анита Хипер. Комисията ще продължи да улеснява диалога между двете държави и да прави необходимото, за да може да бъде взето решение възможно най-бързо, допълни тя.

ЕК е на мнение, че България и Румъния отговорят на изискванията за пълно присъединяване към Шенген. Комисията изцяло подкрепя приемането на България и Румъния в Шенген, добави Хипер.

Нидерландия официално е поискала от Европейската комисия (ЕК) допълнителна мисия за установяване на факти в България, съобщи по-рано в понеделник БНР.

Мисията е свързана с ветото на кралството върху присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, на което се противопоставя и Австрия.

Нидерландия е съсредоточена около проблемите с правосъдието у нас, докато Австрия има забележки около охраната на границите.

За искането на тази мисия преди повече от месец съобщи министърът на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург, а по-късно и служебният премиер Марк Рюте, който изрично подчерта, че очаква от нея обективен, а не "подсладен доклад" за върховенството на закона.

Нидерландия очаква оценка на последните законодателни промени у нас, засягащи контрола на главния прокурор, промените за КПКОНПИ и готвените конституционни промени.

От Комисията заявиха за пореден път, че България и Румъния изпълняват изискванията за пълноправно членство в Шенген и напълно го подкрепят.

"Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, за да гарантира, че решение ще бъде взето възможно най-бързо, включително чрез организиране на мисия за установяване на факти“, казаха още оттам.

В сряда в Нидерландия предстоят предсрочни парламентарни избори. Според проучванията фаворит е партията "Нов социален договор", оглавявана от Питер Омтзихт. Тя е дясноцентристка и макар да е част от Европейската народна партия се противопоставя на бъдещето разширяване на ЕС.

“За Омтзихт приоритетите са вътрешнополитически и едва ли може да очаквате положително решение за Шенген“, заяви за БНР евродепутатката София ин'т Велд от "Обнови Европа".

Не е ясно каква ще бъде позицията на Християндемократическия апел, която, според проучванията, е много близо до "Нов социален договор", каза Йерун Ленарс, който е неин член и евродепутат от ЕНП.

Нидерландските евродепутати от тази политическа група промениха позицията си и вече подкрепят влизането на България.

Но решението зависи от това какво ще реши партията в Нидерландия.

mediapool.bg