Кламер БГ - Новини: Не може депутат да размахва карта и да иска обслужване от полицаите

Не може депутат да размахва карта и да иска обслужване от полицаите

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 10:57ч.
Не може депутат да размахва карта и да иска обслужване от полицаите

Не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки, който е в униформа, е длъжен едва ли не да те обслужва, коментира в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Той отхвърли обвиненията на лидера на ”Атака” Волен Сидеров, че искането на имунитета е плод на политически и дори международен натиск. По думите на Цацаров френският културен аташе не е предизвикала по никакъв начин скандала в самолета по линията София – Варна.

”Народният представител е гражданин, който трябва да се отнася с минимум две стъпала по-голямо уважение към униформения полицай”, каза Цацаров. Той съобщи, че е поискал информация за всички прояви на Волен Сидеров, включително за разследването по случая пред столичната джамия "Баня Башъ" през 2011 г., когато атакистите спретнаха побой на няколко мюсюлмани по време на служба.

За скандала на летище Варна главният прокурор каза, че за него има хулигански действия и за тях се полага съд.

За обвиненията на Сидеров той коментира: "Какъв политически натиск?! Политически натиск по отношение на неговото поведение на аерогарата, политически натиск по отношение на поведение спрямо униформен полицай?! Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск се е объркал, ама много се е объркал."

Главният прокурор допълни, че на аерогарата е имало три групи служители на МВР –

гранични полицаи, от областната дирекция на полицията и служители по сигурността.

"С данните, които ние разполагаме, всички те са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители. За съжаление не са получили същото отношение, за съжаление един от тях е бил ударен. Всеки, който си мисли, че може да твърди, че има политически натиск, защото му е поискан имунитет, защото пък той е ударил униформен служител на МВР...", каза Цацаров.

"Културният аташе на Франция е пътувала като пътник по вътрешните авиолинии, няма каквито и да е данни за упражнена провокация или пък за някакво предизвикателство, било то словесно или по друг начин", допълни главният прокурор.

Сотир Цацаров отрече и твърденията, че показанията, които са снети по досъдебното производство са само на полицаи. Той обясни, че поведението на народния представител се е разразило не толкова на борда на самолета, колкото след като са слезли от него и припомни, че в Наказателният кодекс има състав за "въздушно хулиганство".

"Ние не сме го обвинили във въздушно хулиганство, ние го обвиняваме в сухоземно хулиганство", каза условно главният прокурор.

Предстои разпит на френския дипломат и на стюардесите и депутатите. До този момент от информацията, която е предоставила прокуратурата във Варна, не е имало уличаващи данни за други депутати.

mediapool.bg