Кламер БГ - Новини: Неправителствени организации протестираха срещу натиска върху БХК

Неправителствени организации протестираха срещу натиска върху БХК

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 14:45ч.
Неправителствени организации протестираха срещу натиска върху БХК

Влиятелни български неправителствени организации осъдиха в сряда решението на властите да започнат данъчна проверка на Българския хелзински комитет след искане на националистите от ВМРО. В писмо до финансовия министър и шефа на НАП те изразиха своето "възмущение от неочакваната и нетрадиционна цензура, която осъществявате по отношение на мисията и публично изразените възгледи на авторитетна неправителствена организация под привидната форма на данъчна проверка".

Решението на изпълнителната власт се оценява като "размахване на пръст към гражданския сектор в България".

"Известно ни е, че разнообразни сигнали могат да послужат като повод за данъчна проверка. В дадения случай обаче е безпощадно ясно от публични изявления, че в действителност източник на сигнала е политическо лице, представител на участваща в изборни органи на власт политическа партия. Публично е известно, че тази партия се характеризира с остра непоносимост към отделни групи хора и че публично не приема както позициите и общественополезната дейност на Българския хелзинкски комитет, така и европейските ценности, предполагащи защитата на основните права на човека", се казва в писмото.

Неправителствените организации напомнят, че отделни представители на ВМРО не притежават изискваната от демократичните ценности, от Конституционния съд и Европейския съд толерантност към чужди мнения и идеи.

Те протестират, че публична институция като НАП е превърната в орган на "политическата пропаганда и борбата с инакомислещите, в средство за политическа разправа с граждански организации".

"Това е недопустим прецедент. Още повече, че става въпрос за авторитетна и международно известна организация, чиято дейност е изцяло публична, която е регистрирана за извършване на дейност в обществена полза и годишните й доклади са надлежно представени в Министерството на правосъдието", се допълва в писмото.

Неправителствените организации заявяват, че "безкритичното и безропотно следване на донесенията в един сигнал с политическа насоченост и привкус на нетърпимост към чуждото мнение няма как да се окачестви иначе, освен като действие по политическа поръчка".

"Действията на НАП, като посочените не само пряко, компрометират усилията на десетки хиляди доброволци и работещите за важни обществени каузи, но също така създават заплаха за мотивацията на дарителите в България. През последните години индивидуални дарители, компании и фондации даряват в полза на обществото именно през граждански организации, защото имат доверие в гражданския сектор за реализирането на нови инициативи, от които държавата е напълно абдикирала. Неоправданите действия на публичните институции в такива случаи могат да доведат до оттегляне и на тези средства от България, а следователно – до още по-голямо обедняване на нацията", се заявява в писмото.

Организациите настояват властите да преустановят практиката по безкритично приемане на сигнали, защото това е "неоправдана репресия спрямо неправителствените организации, защитавали основни демократични ценности в течение на целия преход".

Писмото е подписано от Американска фондация за България, Български дарителски форум, Български център за нестопанско право, Български фонд за жените, Институт за развитие на публичната среда, Програма "Достъп до информация", Център за независим живот, Център за приобщаващо образование, Български институт за правни инициативи, Фондация "Благотворител", Фондация "Искам бебе", Фондация "Помощ за благотворителността в България", Фондация "Ресурсен център Билитис" и Фондация "Светът на Мария".

mediapool.bg