Кламер БГ - Новини: Неправителствени организации: Фондът за лечение на деца бави молби повече от месец

Неправителствени организации: Фондът за лечение на деца бави молби повече от месец

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 12:37ч.
Неправителствени организации: Фондът за лечение на деца бави молби повече от месец

Над 10 деца с онкологични заболявания чакат вече повече от месец да бъде обсъдено дали да им се отпусне помощ от Центъра "Фонд за лечение на деца" към здравното министерство, предупредиха представители на неправителствени организации, участващи в Обществения съвет към фонда.

По думите на Красимира Величкова, член на Обществения съвет към фонда от квотата на Българския дарителски форум, почти половината от молбите, разгледани на последното заседание на съвета, което се проведе във вторник, са "отлежавали" в приемната му повече от 40 дни, а някои били още от октомври и ноември м.г. Сигнал за това е бил подаден до министерството още преди седмица.

"Проблемът е, че през последните три месеца всичко, постигнато във фонда, за което говорите, малко по малко се забавя - особено за тежките заболявания - редки и онкологични, които са животозастрашаващи", обясни във Фейсбук Величкова.По думите й, административните проблеми трудно могат да бъдат решени поради некомпетентност от страна на новото ръководство.

"В петък ще се срещна с обществения съвет, за да видя какво се случва, и с директора на фонда и ако наистина там има проблеми, има допуснати грешки, бъдете сигурни, че ще има санкции за ръководството", обеща здравният министър Таня Андреева.

Павел Александров ръководи фонда от 2010 до началото на октомври м.г., като за това време броят на децата, изпратени да се лекуват с държавни средства, се увеличи двойно. През есента обаче той бе уличен от здравното министерство в злоупотреби с бюджета на фонда, което доведе до неговото уволнение, възприето от неправителствения сектор като политическо.

В четвъртък от фонда бе разпространено обаче становище на Обществения съвет, според което 16-те му членове се разграничават от твърденията за наличие на забавени документи и "начина, по който се злепоставя и уронва престижът на една добре организирана и работеща държавна институция".

"Направените внушения не отговарят на истината, те обиждат хората, които всекидневно работят по проблемите на болни деца и не допринасят за нормалната работа на Обществения съвет", се допълва в документа.

Според Красимира Величкова обаче, има членове на съвета, които въобще не са запознати с това становище. Това бе огласено в социалните мрежи, а по-късно същия ден становището бе свалено от сайта на здравното министерство.

По данни на здравното министерство, през миналата година фондът е помогнал на 1220 деца с малко над 12 млн. лв., докато през 2012 г. техният брой бил 715, а похарчените средства възлизали на 10.3 млн. лв.

mediapool.bg